Epoca post-adevărului. Autor la un site de ştiri false: Oamenii s-au prostit. Își transmit unii altora informații false fără să le verifice

4 martie 2017, 13:22

Post-adevăr este un termen care se „referă la sau denotă circumstanțe în care fapte obiective sunt mai puțin influente în formarea opiniei publice decât apelarea la emoție și la convingerile personale”.

Folosit prima oară cu acest sens la începutul anilor ’90, acest cuvânt a explodat în 2016, în relaţie cu două evenimente politice majore: Brexitul şi alegerea lui Donald Trump. Şi este strâns legat de tehnologie, de reţelele de socializare şi comunicarea directă între oameni şi între politicieni şi alegători.

Christiane Amanpour, jurnalist CNN: „Reţelele de socializare amplifică tendinţa oamenilor de a stabili legături cu cei asemenea lor, și tind să reducă provocări sociale complexe la niște sloganuri mobilizatoare.”

În lumea post-adevăr, faptele sunt irelevante, iar ştirile false au modelat realitatea politică prin ceea ce Teodor Tita numeşte „triumful absolut al egoului subiectiv asupra obiectivităţii”.

Christiane Amanpour, jurnalist CNN: „Unul dintre principalii scriitori de asemenea siteuri de știri false a spus că, pur și simplu, oamenii s-au prostit. Îşi transmit unii altora informații false fără să le verifice.”

Informaţii care ajung la ei, nu doar din tenebrele internetului, ci şi dintr-o parte a presei, preocupată în special de numărul de accesări şi de veniturile din publicitate şi dispusă să treacă graniţa adevărului pentru un plus de vizibilitate.

Christiane Amanpour: „Simt că trecem printr-o criză existențială, o amenințare la adresa relevanței și utilității profesiei noastre. Acum, mai mult ca niciodată, cred că trebuie să revenim la jurnalismul adevărat, pentru națiunea reală și pentru lumea reală în care jurnalismul și democrația sunt în pericol de moarte.”

Iar primul pas către o posibilă resuscitare, consideră Christiane Amanpour, este să nu stăm cu mâinile în sân: „Tinerii, și cei mai puțin tineri, au obligația morală, misiunea și mandatul să facă tărăboi pentru bine. Haideți să facem tărăboi! Și mai ales să luptăm pentru a rămâne relevanți și utili.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite