Episcopul Unirii, Iuliu Hossu, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj

La liturghia pontificală din 2 iunie, de la Blaj, Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii, un apărător neînduplecat al bisericii catolice. Iuliu Hossu a trăit decenii de suferințe în iadul comunist însoţit fiind în timpul detenţiei doar de puterea credinţei. Dar viața sa este strâns legată de momentul sublim al istoriei României, Rezoluția Unirii de la 1 Decembrie 1918.

15 Mai 2019, 07:54 (actualizat 15 Mai 2019, 08:24) Știrile TVR |
Viață veșnică după decenii de iad
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După aproape șase decenii  de la Marea Unire, sunetul vocii episcopului Hossu, cel care a rostit proclamația de la Alba Iulia, a fost înregistrat pe ascuns, în1969. Documentul audio a intrat în patrimoniul național datorită unui preot și a doua călugărițe. Aceștia au reușit să pătrundă fără știrea Securității comuniste care îl ținea sub arest pe episcopul Unirii în mănăstirea de la Caldărușani.

Înregistrarea a ajuns în mâinile unui trimis al Vaticanului în România venit să-l viziteze pe Iuliu Hossu.

Iuliu Hossu i-a transmis Sfântului Părinte că îi este imposibil să accepte această onoare cât timp biserica Sa este persecutată.

În aceste condiții, Papa l-a numit Cardinal în secret pentru a-l proteja de represaliile regimului comunist.

A murit la scurt timp după ce a lăsat posterității vocea care a răsunat în 1918 în fața mulțimii adunate la Alba Iulia. Alături de Vaida Voievod, Vasile Goldiș și Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, episcopul Hossu i-a înmânat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

A fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu a fost interzisă și Biserica Greco-Catolică. A fost torturat fizic și psihic în mai multe unități de arest, dar în ciuda regimului de exterminare la care fost supus nu a renunțat la credința sa.

În 1955, șeful Guvernului, Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă dar Iuliu Hossu nu s-a clintit. A fost nevoit să trăiască în izolare la Mănăstirea Căldăruşani, până la sfârşitul vieţii.

A murit la 85 ani. A fost îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autoritaților comuniste care se temeau să nu provoace revolta credincioșilor catolici. Rămășițele sale au fost exhumate și transferate la Cluj pentru beatificare.

Martiriul cardinalului secret al Romaniei a facut înconjurul lumii. Însuși Papa Ioan Paul al II-lea s-a recules la mormântul său din cimitirul Bellu Catolic, la vizita sa din 1999.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI