Episcop deshumat după 69 de ani. Specialiştii vor stabili dacă Grigore Leu a fost otrăvit cu arsenic

26 septembrie 2018, 10:52

Grigorie Leu s-a născut în 1881 în judeţul Vaslui. A fost un anticomunist convins şi a luat atitudine împotriva sistemului social-politic bazat pe ateism. A fost episcop între 1940 şi 1949, până când regimul comunist a desfiinţat Episcopia Huşilor. S-a opus prigonirii creştinilor şi a fost chemat la Bucureşti, la o întrevedere cu prim ministrul Petru Groza, unde a fost servit cu o cafea. Acolo se presupune că a fost otrăvit cu arsenic.

Acţiunea de deshumare a fost iniţiată de episcopul Huşilor, Preasfinţitul Ignatie, care a încheiat un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Specialiştii vor stabili cauzele decesului fostului ierarh.

Episcopul avea o stare bună de sănătate și un regim de viaţă cumpătat. În ultimele zile de viaţă, i-a fost alături cumnata sa, care era medic şi care a confirmat, după simptome, că episcopul a fost otrăvit cu arsenic. Este prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe creştine, când este deshumat un episcop.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împreună cu Parchetul Militar. Mormântul episcopului Grigorie Leu este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite