Epidemie de gripă. Medicii anunţă că au apărut mult mai multe cazuri decât în alţi ani

4 ianuarie 2017, 22:49

În Bucureşti, epidemia a izbucnit mult mai devreme decât se aşteptau medicii.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, primele cazuri grave de gripă apăreau de-abia în ianuarie sau în februarie. În acest sezon, au fost încă din octombrie şi noiembrie, iar din decembrie, s-a înregistrat o adevărată avalanşă de pacienţi.

La exudatul faringian s-a văzut că 60 dintre cei ajunşi la camera de gardă aveau gripă. Boala a lovit oameni de toate vârstele.

În toată ţara, au fost confirmate în laborator peste 100 de cazuri de gripă, cele mai multe în Bucureşti şi Constanţa. Iar în săptămâna de dinainte de Crăciun, au fost raportate şi aproape 200 de cazuri cu simptome gripale, de şase ori mai multe decât în sezonul trecut, în aceeaşi perioadă. Nu puţini au avut nevoie de internare după ce au făcut complicaţii de la viroze.

În afară de virusurile gripale, în perioada asta circulă şi alte virusuri care produc infecţii respiratorii, unele semănând destul de bine cu taboul clinic al gripei. În plus, sunt şi bacterii care, la fel, pot da infecţii de tract respirator superior.
Şi în alte ţări europene sunt probleme.

Numărul îmbolnăvirilor de gripă a crescut în mai multe regiuni spaniole, iar în Catalonia a fost declarată deja epidemia. Aproximativ 300 de pacienţi ajung, zilnic, la spitalele din regiune şi mulţi dintre ei trebuie să aştepte până la eliberarea paturilor. Cazurile de gripă sunt tot mai numeroase, dar autorităţile controlează epidemia care afectează toate grupele de vârstă.
În Belgia, nivelul de la care se declara epidemie de gripă nu a fost încă atins, doar 70 de persoane la suta de mii prezentându-se la medic în ultima săptămână cu sindrom gripal. Pentru a fi declarată la nivel naţional epidemie de gripă, numărul persoanelor care se prezintă la medic cu această afecţiune ar trebui să fie dublu.

Belgienii se aşteaptă însă că pragul epidemic să fie atins săptămâna asta, când se întorc turiştii care au fost în Franţa, unde gripa face ravagii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central