Epidemia de coronavirus a avut un impact pozitiv pentru evoluția cererii interne de lapte și produse lactate

Produse lactate
Produse lactate
23 iunie 2020, 15:40

Pe parcursul ultimilor ani s-au înregistrat o creștere graduală a consumului de lapte și lactate pe locuitor, scăderea producției interne și intensificarea deficitului balanței comerciale cu aceste produse.

Astfel, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) consumul intern de lapte pe locuitor a crescut în ultimii ani, în convergență spre nivelul maxim istoric înregistrat în 2008 (266,7 litri). Totodată, componenta structurală a consumului de unt pe locuitor a consemnat o tendință ascendentă în ciclul economic post-criză, înregistrând în 2018 cel mai ridicat nivel din 1993.

Aceste evoluții au fost determinate de majorarea veniturilor populației și reducerea cotei TVA la alimente și servicii de alimentație (de la 1 iunie 2015), concomitent cu diminuarea ponderii economiei informale prin extinderea rețelelor de supermarketuri.

Pe de altă parte, populația României s-a diminuat în ultimele trei decenii.

În acest context, consumul intern de lapte s-a consolidat în ultimii ani în apropiere de nivelul de 50 milioane hl.

Estimările econometrice elaborate exprimă premise favorabile pentru evoluția tendinței consumului de lapte și produse lactate pe termen mediu.

Pe de altă parte, datele INS indică o tendință descendentă a producției interne de lapte pe parcursul ultimilor ani. Astfel, producția internă de lapte a scăzut cu o dinamică medie anuală de 1,5% la 43,1 milioane hl în intervalul 2004-2018.

Această evoluție a fost determinată de diminuarea producției de lapte de vacă și bivoliță (care deține o pondere de 86% din totalul producției interne) cu un ritm mediu anual de 2% la 37 milioane hl.

Pe de altă parte, producția de lapte de oaie & capră s-a majorat cu o dinamică medie anuală de 2,4% la 6,1 milioane hl.

Totodată, datele INS indică tendința de intensificare a deficitului balanței comerciale cu lapte și produse lactate, spre un nivel record în 2019 (aproximativ 400 milioane euro).

Nu în ultimul rând, conform INS, prețurile la lapte și la brânză au crescut în România în ultimii ani, spre niveluri record în 2019 (cu excepția laptelui de vacă), dat fiind că majorarea cererii interne nu a fost acompaniată de creșterea ofertei.

Producția internă de lapte & lactate are potențial de creștere, susținut de evoluțiile ascendente ale consumului pe locuitor (atât la lapte, cât și la unt), precum și de spațiul de ajustare a deficitului comercial cu aceste produse, mai arată analiza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă