Energie tot mai ieftină, nu și pentru populație

Gazele naturale și energia electrică sunt tot mai ieftine! Analiștii pun fenomenul mai ales pe seama stocurilor care au rămas după iarna neobișnuit de caldă, dar și a producției mari de energie ieftină, din surse regenerabile. Dar, pentru moment, scăderile de prețuri de pe bursele românești nu se regăsesc și în tarife mai mici pentru populație. Furnizorii anunță însă că vor veni cu oferte mai avantajoase, doar dacă energia va continua să se ieftinească și în lunile următoare.

02 Iunie 2023, 19:57 (actualizat 02 Iunie 2023, 20:10) Știrile TVR |

Cel mai mult s-au ieftinit gazele naturale. De exemplu, la Bursa Română de Mărfuri, prețul gazului natural, vândut cu livrare în perioada iulie-septembrie, a coborât, recent, la doar 138 de lei pe megawatt/oră, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

În comparație față de perioada similară a anului trecut, atunci prețul era de aproape 500 de lei pe megawatt/oră. Deci, discutăm despre un preț de peste trei ori mai mic.

Energia electrică, tranzacționată la bursă, este și ea mult mai ieftină decât era în aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul energiei electrice la bursă a ajuns la 457 de lei pe megawatt/oră. Acum un an prețul depășea 1.000 de lei. Iată, așadar, prețul este de peste două ori mai mic decât era acum un an.

Analiștii pieței de energie pun ieftinirea gazului natural pe seama faptului că au rămas stocuri mari din iarna trecută, când vremea a fost neobișnuit de caldă.

Corneliu Bodea, președinte, Centrul Român al Energiei: Toată Europa a avut depozitele pline. De altfel, terminăm această iarnă cu depozite peste 60% încă pline. Este un element de presiune pe preț și care susține acest preț redus.

Scăderea prețului energiei electrice e și o consecință a faptului că a crescut producția de energie ieftină, din surse regenerabile, mai ales în primăvară.

Corneliu Bodea, președinte, Centrul Român al Energiei: Avem un aport al energiei hidroelectrice mai mare decât de obicei pentru că beneficiem de topirea zăpezilor și de asemenea de o perioadă cu soare și cu vânt, România beneficiind de o capacitate regenerabilă semnificativă.

Reprezentații furnizorilor susțin însă că mai analizează când vor veni cu oferte mai avantajoase pentru populație. Unele companii de utilități încă folosesc, acum, energie pe care au cumpărat-o anul trecut, la prețuri mai mari.

Ion Lungu, director executiv, Asociația Furnizorilor de Energie din România: Cu certitudine, în măsura în care această tendință se va menține, când prețurile vor fi sub nivelurile care sunt actual luate în considerare pentru stabilirea tarifelor, sigur că vor fi și oferte care să reflecte acest lucru.

Analiștii în energie mai consideră că scăderea prețurilor, mai ales la gaze naturale, este un bun prilej și pentru a completa mai devreme stocurile pentru iarna următoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI