Energie mai ieftină pe burse, dar nu și pentru clienți. Oficialii Autorității de Reglementare în Energie așteaptă ca furnizorii să adapteze tarifele finale

22 mai 2023, 19:24

Gazele naturale s-au vândut, recent, la Bursa Română de Mărfuri, cu un preț mai mic de 170 de lei pe megawatt/oră. Prețul e aproape de trei ori mai mic decât era în aceeași perioadă a anului trecut. Și energia electrică e de peste două ori mai ieftină. Prețul a coborât, recent, sub 370 de lei pe megawatt/oră. Ieftinirile de pe burse nu se văd încă și în tarife mai mici pentru consumatori.

De exemplu, în București, companiile de utilități cer în continuare, pentru un kilowatt/oră, între 73 de bani și chiar și peste 11 lei, în funcție de ofertă. Oficialii Autorității de Reglementare în Energie se așteaptă ca furnizorii să vină cu tarife mai mici pentru populație. Cei ai companiilor susțin, însă, că acest lucru nu este încă posibil.

”Am văzut în ultima perioadă inclusiv prețuri negative la energie electrică, situație fără precedent în ultima perioadă. Evident că și furnizorii, în funcție de strategia de achiziție pe care o au, cumva această scădere ar trebui să se vadă și în factura consumatorilor”, a spus George Niculescu, preşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

„Trebuie să așteptăm puțin să ne convingem că aceasta este realitatea, acesta este trendul ca să nu schimbăm de pe o zi pe alta și cine știe ce se întâmplă”, a declarat Ion Lungu, director executiv, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

Ministrul Energiei dă asigurări că Guvernul nu va modifica tarifele plafonate pentru consumatori, în contextul ieftinirii energiei. Acesta anunță că suma maximă admisă pentru deconturile furnizorilor ar putea fi mai mică.

”Deocamdată nu am avut discuții la nivelul Guvernului cu privire la modificarea acestor plafoane. Dar discuții cu privire la scăderea acestui plafon de 1.300 de lei pe megawatt de decont, cred că trebuie să avem în vedere diminuarea lui”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Scăzând prețul de piață trebuie să vedem cereri mai scăzute de compensare, de subvenții din partea statului. E un lucru la care ne vom uita și noi”, a spus Bogdan Chirițoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei.

Reprezentații furnizorilor sunt însă reticenți față de o noua modificare a regulilor și reclamă că oricum autoritățile întârzie decontările.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite