Panourile fotovoltaice chiar sunt soluţia salvatoare pentru buzunarele consumatorilor. La nivel european există directive care încurajează statele membre să adopte legi care să faciliteze instalarea acestor sisteme. În Belgia, surplusul de energie produs poate fi cumpărat de vecini la un preţ modic.
Dacă un individ sau o comunitate produce energie regenerabilă, surplusul obţinut poate fi distribuit în comunităţile vecine.
Şcoala pe care o vedeţi pare una ca oricare alta. Acum 2 ani, administraţia locală a hotărât să monteze aici 50 de panouri fotovoltaice care produc energia electrică necesară şcolii şi vecinilor.
Toată lumea beneficiază de pe urma instalaţie. Consumatorii plătesc mai puţini bani pe electricitate, adică de 3 ori mai puţin faţă de preţul pieţei.
Sunt vreo 200 de iniţiative similare în Bruxelles. Mişcarea este însă la început pentru că abia acum au apărut şi legile necesare unui asemenea proiect.
Regiunea limitrofă Bruxellulului promovează asemenea centre energetice care duc preţul unui kilowat la cel mult 11 eurocenţi.
În momentul de faţă, aproape 7 la sută din acoperişurile clădirilor din capitala regatului au fost dotate cu panouri fotovoltaice.