Energia electrică, fasolea şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în februarie. S-au ieftinit cartofii și transportul aerian

11 martie 2021, 21:10

Prețurile au stagnat de la începutul anului. Dar sunt mai mari decât în perioada similară din 2020. De exemplu, față de luna februarie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit fasolea, uleiul, făina, brânza și pâinea, conform Instititului Național de Statistică.

Producătorii agricoli și comercianții susțin că scumpirile sunt o consecință a secetei severe din anul trecut, care a redus recoltele. Din acest motiv, multe alimente sunt aduse din import.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-a scumpit energia electrică, cu 17%. Urmează serviciile poștale, tutunul și produsele cosmetice.

Rata anuala a inflației a urcat în februarie la 3,2%, de la 2,99%, cât a fost în ianuarie. Economiștii se așteaptă ca trendul să continue, în special din cauza scumpirii carburanților.

Sunt și produse și servicii care s-au ieftinit față de februarie 2020, arată statisticile oficiale. Prețurile cartofilor au scăzut cu aproape 30%. Iar cele pentru serviciile de transport aerian, cu 19%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite