Enciclopedia Britannica îşi va stopa apariţia tipărită în cele 32 de volume, după 224 de ani de continuitate. De acum înainte se va concentra pe expansiunea digitală în faţa concurenţei făcută de situri ca Wikipedia.
Firma care obişnuia să îşi vîndă cea mai complexă enciclopedie ilustrată din lume prin comis-voiajori, din uşă în uşă, va produce aproape 85% din volumul de vânzări din tranzacţiile online, potrivit BBC News.
Recent, aceasta a lansat o versiune a enciclopediei adaptată computerelor de tip tabletă.
“Vânzările ediţiei tipărite ale enciclopediei au fost aprope neglijabile, încă de ceva ani încoace. Ştiam că acest lucru urma să se întâmple”, a declarat Jorge Cauz, preşedintele Enciclopediei Britannica, pentru BBC News.
Căutare rapidă
“În fiecare lună avem de răspuns la mii de întrebări, prin telefon, chat şi email. Este mult mai rapid să găseşti ceva printr-o căutare electronică, folosind cuvinte-cheie, decât să te uiţi printr-un index al Enciclopediei Britannice ca să găseşti volumul cu informaţia dorită, apoi să cauţi informaţia în cartea cu pricina”, a arătat Richard Reyes-Gavilan, un angajat de la Biblioteca Publică din Brooklyn, New York.
Companii de pe întreg mapamondul au încercat să îşi mărească prezenţa online, în încercarea de a câştiga de pe urma acestei pieţe în rapidă dezvoltare.
Diverse edituri de ziare, reviste şi chiar cărţi au produs versiuni online ale produselor lor datorită numărului în creştere al cititorilor care accesează informaţia pe dispozitive moderne de genul tabletelor computerizate sau a telefoanelor inteligente.
Actualizare imediată a conţinutului
Britannica a spus că în timp ce decizia de a se axa pe ediţiile online a fost influenţată de schimbarea preferinţelor clienţilor, posibilitatea de a actualiza conţinutul în timp record a jucat un rol important în decizia de nu mai tipări colecţia de volume.
“O ediţie tipărită devine deja veche din momentul în care a ieşit de sub tipar, de aceea ediţia online este actualizată în permanenţă”, a declarat Jorge Cauz.
În acelaşi timp, utilizatorii frecvenţi ai enciclopediei au spus că preferă să folosească versiunea online.
Compania Enciclopedia Britannica se ocupă în ultimii ani mai mult de dezvoltarea programelor pentru computer, cu scop educaţional, decât de enciclopedia în sine.