Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Olaf Scholz, în încercarea de a revigora relațiile dintre Franța și Germania

27 octombrie 2022, 11:03

Emmanuel Macron și Olaf Scholz au discutat despre viziunile care încetinesc funcționarea motorului franco-german. Cei doi lideri au vorbit despre o întâlnire care a fost « constructivă » și au asigurat că perspectivele cooperării sunt foarte bune.

Germania și Franța au avut în ultima perioadă idei diferite despre prețurile la energie, industria de apărare și proiecte industriale comune, dezacorduri care s-au făcut simțite la nivelul cooperării în Uniunea Europeană.

Franța pledează pentru plafonarea prețului la gaz în timp ce Germania, foarte dependență de centralele care folosesc gaze pentru producerea de electricitate, se opune acestei idei.

Germania a anunțat recent un plan de aproximativ 200 de miliarde de euro pentru a sprijini populația și companiile în față creșterii prețurilor în special la gaze ca urmare a scăderii livrărilor din Rusia. Planul a fost anunțat fără consultarea partenerilor europeni ceea ce a generat discuții în blocul comunitar.

Și în ceea ce privește colaborarea franco-germană în domeniul apărării Germania pare să se orienteze spre un proiect de scut antirachetă european, cu o componentă israeliană, care concurează cu cel al Parisului și Romei.

De cealaltă parte, Franța vorbește despre un schimb «constructiv » între cele două țări și transmite un mesaj solid de unitate.

Mai mulți analiști au comentat că suspendarea Consiliului de miniștri franco-german care ar fi trebuit să aibă loc în această perioadă reprezintă un semn al neînțelegerilor pe anumite subiecte. Oficiali din Germania și Franța au anunțat însă că această reuniune se va desfășura anul viitor și că până atunci se vor găsi poziții comune pentru o serie de subiecte.

 

 

RELATARE DE LA MIHAELA ANTOCHE

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite