Emmanuel Macron, primul lider străin care s-a întâlnit cu noul premier al Italiei, Giorgia Meloni

Giorgia Meloni și Emmanuel Macron
Giorgia Meloni și Emmanuel Macron
24 octombrie 2022, 07:25

Palatul Elysée a menţinut până la final incertitudinea cu privire la această întrevedere, care s-a desfăşurat departe de camerele de luat vederi, în centrul capitalei italiene.

Discuția a durat mai bine de o oră.

„Ca europeni, ca ţări vecine, ca popoare prietene, cu Italia trebuie să continuăm toată munca începută. A reuşi împreună, cu dialog şi ambiţie – le-o datorăm tinerilor noştri şi popoarelor noastre”, a scris preşedintele francez pe o rețea de socializare.

Macron i-a mulţumit și fostului premier, Mario Draghi.

Spre deosebire de cancelarul german, preşedintele american şi reprezentanţii instituţiilor europene, şeful statului francez nu s-a mai exprimat pe această temă de la numirea Giorgiei Meloni, prima femeie care va conduce a treia economie a zonei euro.

Vizita lui Emmanuel Macron este consacrată unui forum internaţional asupra păcii. El a ţinut duminică un discurs în cadrul evenimentului. Luni dimineață, Macron este primit în audiență la Papa Francisc. Președintele Franței nu a putut ocoli însă contextul politic italian, remarcă AFP, agenție preluată de Agerpres.

Relaţiile franco-italiene, excelente cât timp Mario Draghi a condus executivul de la Roma, riscă să traverseze o zonă de turbulenţe cu eurosceptica şi suveranista Giorgia Meloni. Dar Emmanuel Macron a asigurat vineri că este „complet pregătit să lucreze cu ea”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite