Emmanuel Macron și Marine Le Pen lupta în turul al doilea pentru președinția Franței

24 aprilie 2017, 08:56

Astfel, Macron a obținut 23,75% din voturi, plasându-se pe prima poziție.

Este urmat de Le Pen, cu 21,53%. Pe următoarea poziție se află conservatorul Francois Fillon, cu 19,91% din sufragii, fiind urmat de Jean-Luc Melenchon, radical de stânga, care a obținut 19,64% din voturi, a precizat Ministerul de Interne.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe luni între Emmanuel Macron, pro-european, și Marine Le Pen, anti-UE și anti-imigrație, doi candidați extrem de diferiți.

Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80%, și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste, înseamnă eliminarea celor două mari partide tradiționale de dreapta și de stânga din cursa finală pentru Palatul Elysée.

O eliminare fără precedent după instalarea celei de-a V-a Republici în 1958.

Ziua votului a fost marcată de prezenţa masivă a trupelor de ordine, iar seara de proteste.

La Paris, în piaţa Bastilia, au fost tensiuni între militanţii de stânga şi forţele de poliţie. Demonstraţii au fost şi la Nantes, în  estul ţării.

Ce calcule se fac acum la Paris si cum se vor împărti voturile, la balotaj, pe 7 mai, Mihaela Antoche a transmis pentru Telejurnal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite