Emmanuel Macron cere consolidarea industriei europene de apărare și o reevaluare a cheltuielilor militare franceze

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut astăzi consolidarea industriei europene de apărare, care trebuie să fie ''mult mai puternică'', având în vedere creşterea nevoilor militare odată cu războiul din Ucraina, şi a solicitat ''o reevaluare'' a cheltuielilor militare franceze, relatează AFP.

13 Iunie 2022, 15:00 (actualizat 13 Iunie 2022, 15:05) Știrile TVR |
Președintele Franței, Emmanuel Macron

''Trebuie să consolidăm o industrie de apărare şi o bază tehnologică europeană mult mai puternică şi mai exigentă (...) altfel vom construi dependenţele de mâine'', a adăugat el, reiterând un apel făcut deja la preluarea mandatului în 2017.

Macron a făcut aceste declaraţii în deschiderea expoziţiei internaţionale de apărare Eurosatory de lângă Paris, într-un moment în care multe ţări europene şi-au anunţat dorinţa de a-şi mări bugetele de apărare.

''Să construim această bază de suveranitate, de independenţă europeană, de independenţă franceză dacă se poate - cu parteneriate pe care le doresc în întreaga lume şi văd mulţi non-europeni aici - dar îmi place să construiesc parteneriatele pe care le aleg, îmi plac mai puţin dependenţele pe care le-am pregătit masiv şi metodic uneori'', a adăugat Emmanuel Macron, reales în funcţie în aprilie.

În ceea ce priveşte cheltuielile militare franceze, preşedintele Macron a declarat că ''a cerut ministrului (forţelor armate) şi şefului Statului Major al forţelor armate să reevalueze legea de programare militară în următoarele săptămâni, în funcţie de contextul geopolitic''.

Potrivit acestuia, Franţa "a intrat într-o economie de război în care cred că ne vom organiza permanent" şi "în care nu mai putem trăi cu gramatica de acum un an".

''Nu am aşteptat schimbări strategice pentru a reinvesti'', a amintit şeful statului francez, dar creşterea ameninţărilor, ilustrată de conflictul care face ravagii în Ucraina din 24 februarie, a făcut "cu atât mai necesar să mergem mai repede, mai puternic, la cel mai mic cost".

În 2017, preşedintele francez a început o revenire clară a finanţării apărării după ani de penurie. Bugetul Ministerului Forţelor Armate va creşte din nou în 2022, la 40,9 miliarde de euro, în conformitate cu Legea de programare militară (LPM) 2019-2025, care prevede să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2025.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI