Emmanuel Macron: „A fost o alegere deliberată și conștientă de a începe războiul când încă mai puteam negocia pacea. Regimul din Belarus, complice, va fi și el vizat de sancțiuni”

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că Europa va sancționa sever Moscova în mai multe domenii, după decizia de a invada Ucraina. De asemenea, și regimul din Belarus, pe care liderul francez îl consideră complice, va fi vizat de sancțiuni,

25 Februarie 2022, 06:16 (actualizat 25 Februarie 2022, 13:28) Știrile TVR |
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron / FOTO: Shutterstock

„A fost o alegere deliberată și conștientă de a începe războiul când încă mai puteam negocia pacea.

Ca europeni, am decis să impunem sancțiuni foarte severe la Moscova, asupra oamenilor, în sectoarele finanțelor, energiei, transporturilor, exportului, vizelor. Regimul din Belarus, complice, va fi și el vizat.

În calitate de europeni, am decis să acordăm un ajutor economic Ucrainei în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acest lucru este fără precedent. Vom continua să livrăm echipamente militare și să sprijinim populația în această provocare.

În calitate de europeni, am decis să mergem mai departe pentru a ne proteja cetățenii. Întărirea forțelor noastre în Estonia, grăbirea desfășurării noastre în România, mobilizarea în fața dezinformării: vom sta alături de aliații noștri”, a spus Macron.

Preşedintele Emmanuel Macron a considerat vineri că este util să "lase deschisă calea" dialogului cu Moscova pentru a obţine oprirea ofensivei sale din Ucraina, denunţând în acelaşi timp duplicitatea omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

La sfârşitul summitului extraordinar UE de la Bruxelles, preşedintele francez a declarat că a avut joi "un schimb franc, direct, rapid" cu Vladimir Putin în care a solicitat "încetarea luptelor cât mai curând posibil". I-a cerut de asemenea lui Vladimir Putin să discute cu Volodimir Zelenski, la solicitarea preşedintelui ucrainean.

"Cred că ţine de responsabilitatea mea (...) ca, deşi condamnând, sancţionând şi continuând să acţionez, să las această cale deschisă pentru ca în ziua în care vor putea fi îndeplinite condiţiile să obţinem o încetare a ostilităţilor", a declarat preşedintele Franţei.

Cu toate acestea, Emmanuel Macron a denunţat duplicitatea Kremlinului.

Cu puţin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia "încă discutam detaliile implementării acordurilor de la Minsk. Deci, da, a existat duplicitate, a existat o alegere deliberată şi conştientă a preşedintelui Putin de a lansa războiul atunci când încă mai puteam negocia pacea", a estimat preşedintele Macron.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI