Emmanuel Macron a anunțat desființarea Școlii Naționale de Administrație, simbol al elitelor franceze

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat joi desfiinţarea Ecole Nationale d'Administration (Şcoala Naţională de Administraţie, ENA), instituţia care formează de mai bine de şapte decenii elitele franceze. Ar urma să fie înlocuită de o nouă instituţie, prezentată ca fiind mai deschisă diversităţii şi mai puţin elitistă, informează AFP şi DPA.

09 Aprilie 2021, 10:06 (actualizat 09 Aprilie 2021, 10:22) |
Ecole Nationale d'Administration (Şcoala Naţională de Administraţie, ENA)

Într-o videoconferinţă la care au participat peste 600 de înalţi oficiali, Macron, el însuşi absolvent al ENA (promoţia 2004), la fel ca alţi trei dintre ultimii şase şefi de stat francezi, a spus că viitoarea şcoală, numită Institutul Serviciului Public, va trebui să "selecteze profiluri mai puţin determinate social", o reformă promisă după criza vestelor galbene din 2019, care au protestat inclusiv faţă de inegalitatea socială şi de politicile despre care susţin că favorizează elita.

Institutul Serviciului Public se va afla la Strasbourg, unde a funcţionat şi ENA din 1991.

Zeci de miniştri francezi, lideri de afaceri şi studenţi din 134 de ţări au studiat la această prestigioasă şcoală creată în 1945 de generalul Charles de Gaulle, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, pentru a "reforma maşina administrativă", din care o parte colaborase cu Germania nazistă.

Școala avea să redea Franţei postbelice o nouă administraţie de vârf.

De-a lungul vremii, ENA s-a transformat într-o instituţie mai degrabă elitistă, câştigându-şi reputaţia de a selecta candidaţi din eşaloanele sociale superioare şi de a fi deconectată de realitate, o imagine pe care s-a străduit să o redreseze.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI