Emmanuel Macron a ajuns în România. El a fost întâmpinat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de premierul Nicolae Ciucă, apoi s-a întâlnit cu militari francezi din grupul de luptă NATO

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit în România şi s-a dus direct la Baza Mihail Kogălniceanu, unde a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Liderul de la Elysee are în program o întâlnire privată cu militarii francezi staționați la baza din județul Constanța. Mâine, el va fi primit oficial de Klaus Iohannis.

14 Iunie 2022, 08:00 (actualizat 14 Iunie 2022, 20:50) Știrile TVR |

UPDATE Emmanuel Macron a ajuns în Baza aeriană 57 Mihai Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militari francezi. El va lua masa cu aceștia și va discuta cu ei în această seară.

UPDATE Președintele Emmanuel Macron a coborât din aeronavă și a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Au fost luate măsuri sporite de securitate în zonă, presa n-a primit acces la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și nici n-a primit detalii despre unde va înnopta președintele francez.

UPDATE Aeronava președintelui francez a aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

UPDATE Președintele Emmanuel Macron a reafirmat, înainte de a pleca spre Constanța, angajamentul Franței pentru a proteja granița de est a Uniunii Europene. De asemenea, liderul de la Elysee a subliniat cât de important e ca Alianța Nord Atlantică să prevină răspândirea războiului peste granițele Ucrainei: "Dragi compatrioţi, voi merge în această seară în România, în numele vostru, pentru a susţine soldaţii noştri care sunt desfăşuraţi acolo de mai multe luni. A fost angajamentul pe care l-am luat faţă de ei. Franţa este prezentă de mai multe luni, mobilizată în cadrul NATO, pentru a proteja frontiera noastră de la estul Uniunii Europene şi pentru a evita o răspândire a războiului de astăzi din Ucraina".

 

UPDATE Președintele Franței va ajunge în scurt timp în România. Emmanuel Macron  va ateriza la Mihail Kogalniceau și va fi primit de premierul Nicolae Ciucă. Avionul este programat să aterizeze în scurt timp. Ana Maria Stancu urmărește subiectul și vine cu detalii: președintele Franței va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul Apăririi, Vasile Dâncu. De la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, Emmanuel Macron va ajunge în Baza aeriană 57, unde se va întâlni cu militari francezi, va lua masa cu aceștia și va discuta cu ei în această seară. Mâine, președintele Franței va fi primit, într-o ceremonie oficială, de Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat vor avea discuții oficiale despre dezvoltarea parteneriatului NATO, refugiații din Ucraina, situația Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina și dezvoltarea relațiilor dintre România și Franța. Mâine, Emmanuel Macron va pleca spre Republica Moldova, unde se va întâlni cu președintele Maia Sandu.

 

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie.

Foarte aşteptată de săptămâni întregi, vizita sa în Ucraina ar putea avea loc în curând în compania cancelarului german, Olaf Scholz, şi a premierului italian, Mario Draghi, potrivit presei de la Berlin şi Roma. Informaţie neconfirmată de Palatul Elysee care a precizat că "nimic nu a fost stabilit" până în prezent. Ar fi cu atât mai important cu cât Franţa deţine până la 30 iunie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, va ajunge la sfârşitul zilei la baza Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa, principalul port românesc la Marea Neagră, punct devenit extrem de strategic de la începutul războiului.

După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a "poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei".

Naţiune-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul "vârf de lance" ("Spearhead Battalion") împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima "un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni", potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra "investiţiei foarte semnificative" pe care îl reprezintă. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat "o relaţie de încredere" după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima "sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil" pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Pentru aceasta, Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o "solidaritate excepţională" în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.

Cu o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, şi-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, la fel ca Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie). O cerere asupra căreia Comisia Europeană va decide în zilele următoare înainte de a fi discutată la summitul european din 23 şi 24 iunie de la Bruxelles.

În cursul vizitei sale la Paris în mai, preşedinta Maia Sandu a salutat public "iniţiativa" lansată de Emmanuel Macron de a crea o comunitate politică europeană, despre care a spus că va permite ţării sale "să accelereze" intrarea în UE. "Înţelegem că aderarea este un proces lung şi complex, care necesită mult efort şi multă muncă. Nu căutăm o scurtătură pe această cale", a explicat ea, relatează Agerpres.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI