Emmanuel Macron, un necunoscut până acum câteva luni, a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Franței

7 mai 2017, 21:32

Produs al școlilor de elită franceze, Emmanuel Macron a fost mai întâi un bancher de investiții prosper – a lucrat la Rotschild. Dar dă asigurări că s-a desprins total de mediul bancar.

În politică a intrat abia acum acum 5 ani, când a devenit consilier al președintelui socialist Francois Hollande. Apoi, ministru al Economiei. Controversat. Luni de zile, au ieșit în stradă zeci de mii de protestatari, după ce a impus un pachet de măsuri economice care, printre altele, permitea deschiderea unor sectoare reglementate ale economiei.

(w620) Emmanuel M

Acestea au fost expriențele din care spune că a înțeles disfuncționalitatea sistemului politic actual. O învățătură care l-a împins să înființeze, acum un an și jumătate, o formațiune numită „În Mișcare!” – în franceză „En Marche”.  Cu aceleași inițiale, EM, ca numele său. Iar când a demisionat din guvern anul trecut și și-a depus candidatura la președinție, a prezentat un program de inspirație social-liberală.

A fost deseori criticat pentru lipsa de claritate a proiectului său. Dar și-a declarat întotdeauna intenția fermă de a sparge tipare. Și a reușit, în mare măsură.

Nonconformist, ambițios, Macron a avut o traiectorie surprinzătoare și în viața publică, și în cea privată. Sotia sa, Brigitte, cu 24 de ani mai în vârstă decât el, i-a fost profesoară de franceză în liceu. Era la acea vreme măritată și avea trei copii. Dar s-au îndrăgostit și au rămas împreună. Un reporter a întrebat-o recent pe Brigitte dacă soțul ei e un politician bun, iar răspunsul a fost: „Nu există niciun domeniu în care Emmanuel Macron să nu fie bun”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite