Emmanuel Macron: Noul „Drum al Mătăsii”, iniţiativă care aparţine Chinei, nu poate fi unidirecţional

8 ianuarie 2018, 21:47

China vrea să-și construiascaă ample conexiuni marine dar și terestre, rutiere și feroviare, către Asia Centrală, Orientul MIjlociu și Europa. Drumul Mătăsii în varianta prezentului este o inițiativă uriașă pentru care președintele Xi Jinping a prevăzut un buget de 124 de miliarde de dolari.

Dar, Emannuel Macron atrage atenția că orice drum trebuie să aibă două sensuri.

Cred că noua iniţiativă a Drumului Mătăsii răspunde intereselor noastre comune, ale Franţei şi Europei, dacă ne vom asigura mijloacele de a lucra împreună. Până la urmă, nici vechiul Drum al Mătasii nu era doar chinezesc, dacă e să fiu sincer” – Emmanuel Macron.

Președintele Franței a fost fascinat de cultura milenară a gigantului asiatic, în special de uriașa armată de teracotă din timpul primului împărat chinez. Macron s-a angajat să facă o vizită în China în fiecare an al mandatului său dar a ținut să precizeze că marele proiect, care include elemente de infrastructură dar și evenimente culturale de amploare, nu trebuie să fie o tentativă de extindere a influenței chineze asupra altor state sau regiuni.

Anul trecut, președintele Franței a cerut Comisiei Europene să construiască un sistem de monitorizare a investițiilor străine și a dat ca exemplu exporturile chinezești de oțel la prețuri sub cotațiile internaționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite