Emmanuel Macron, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: Ceea ce ne dorim cu toții este o directivă pe detașare, plus o directivă pe transport

24 august 2017, 14:41

Iohannis: „Obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate”

„Am subliniat rolul comunității românești din Hexagon – rol de liant între cele două societăți. Mulți români cu înaltă calificare preofesională lucrează în Franța și contribuie direct la prosperitatea societății franceze. Am abordat în discuția noastră agenda europeană și am decis să sprijinim o cooperare întărită între România și Franța în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării și al redefinirii proiectului european, la care amândoi, președintele Macron și cu mine, ținem foarte mult”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate, a subliniat șeful statului, care a precizat că țara noastră „acționează deja de facto ca un stat responsabil al spațiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii”.

Macron: „Aveți tot dreptul să cereți integrarea în Spațiul Schengen”

„Am vorbit de mai multe subiecte de inters comun și viziunea noastră comună asupra afacerilor europene. Lucrăm împreună în beneficiul Europei. Revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor – sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârșitul anului. Și să mergem în miezul proiectului european care este un proiect de convergență între economiile noastre (…) Aveți tot dreptul să cereți integrarea în Spațiul Schengen. Nu am nicio ideologie în acest sens. Sunt total deschis față de acest subiect. Trebuie să fiu sincer: Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Precizări pe tema Directivei privind detașarea muncitorilor:

Președintele francez a punctat că revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze în Europa.

„Franța nu scoate transportul rutier din acord și vom continua să vorbim despre acest lucru, dar sunt două subiecte diferite. Când vorbesc despre tranportatorii rutieri francezi care recrutează români, aceștia intră în acordul pe care sper să îl obținem pentru că este vorba despre o formă de muncă detașată, de muncitori detașați – acord la care sper să ajungem până în luna octombrie. Deci toate sectoarele vor fi incluse în măsura în care există muncitori detașați. Sectorul transporturilor rutieri acoperă o realitate care nu se reduce doar la lucrători detașați – există, clar, o problemă dedicată în România: transporatorii români care angajează salariați români sau din alte țări din UE și care au activități în UE. Asta nu are nicio legătură cu directia privind detașarea lucrătorilor – aici este vorba despre directiva privind transportul rutier, care este discutat într-un alt cadru”, a explicat liderul de la Elysee.

Prin noua directivă se dorește eliminarea acelor agenții și firme în Europa care exploatează diferențele de nivel dintre statele membre ale UE, care momentan încă persistă, a explicat Klaus Iohannis.

„Există, pe de o parte, o mare nemulțumire în Franța că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem. Pe de altă parte, putem să observăm că există foarte mulți oameni în Europa de Est, în România, care vor să lucreze în Franța, în Germania, în Spania. Este foarte clar că trebuie să îmbunătățim această directivă. Este inadmisibil să vedem aceste nemulțumiri – pe de o parte, în Europa de Vest că vin muncitori și că nu sunt toți declarați și, pe de altă parte, dorința oamenilor din Est de a trăi mai bine. Și una, și alta, este legitimă (…) Nimeni nu dorește să înlăture competiția sau piața liberă. Ceea ce se dorește în Franța: să se evite folosirea unui sistem care are foarte mare deschidere pentru a eluda plata unor taxe și impozite. Nu este nici pe departe suficient să se rescrie directiva (…) Ceea ce îmi doresc eu și își dorește și președintele Macron este să facem lucrurile mai clare și mai bune pentru toată lumea, pentru a avea o abordare corectă, echitabilă față de toată lumea. Este evident că în domeniul transporturilor rutiere lucrurile nu au fost încă înțelese foarte bine. Nimeni nu are intenția să creeze condiții farorabile pentru unii și defavorabile pentru alții. Ceea ce ne dorim cu toții este o directivă pe detașare, plus o directivă pe transport, care îmbunătățesc situația și pentru unii și pentru alții, dar scot din piață pe cei care speculează în sens negativ diferențele de dezvoltare”.

Înainte de declarațiile celor doi oficiali au fost semnate trei acorduri-cadru între cele două țări: o declarație de intenție privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declarație între Airbus Helicopters și IAR Brașov privind Contractul general existent între cele două companii și un memorandum de înțelegere referitor la „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploiești.

(w500) Semnarea d

Teme de discuție

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, cei doi oficiali poartă convorbiri oficiale timp de aproximativ 40 de minute. Discuţiile se concentrează pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de parteneriat strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. Cea mai arzătoare temă este cea legată de muncitorii detașați – o problemă care îi nemulțumește pe francezi și care va fi rediscutată, reglementată și votată în cadrul Uniunii Europene.

„Franța trebuie să fie aproape de România”. Vizita la București arată determinarea lui Emmanuel Macron de a păstra Europa unită

Emmanuel Macron vrea să reformeze UE. Christophe Barbier (L’Express), despre miza vizitei liderului de la Elysee în România

După conferința de presă comună, Klaus Iohannis și omologul său francez au mers la Muzeul Satului.

Cei doi președinți și soțiile lor au admirat o casă din Bistrița, au intrat în biserica maramureșeană, au admirat un ansamblu folcloric și au stat de vorbă cu mai mulți meșteșugari.

Au primit și foarte multe cadouri, inclusiv o pereche de opinci. Cei patru au fost foarte relaxați în timpul vizitei de la Muzeul Satului.

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu Emmanuel Macron

După vizita la Muzeul Satului, Emmanuel Macron participă la o recepție oferită în onoarea sa de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Emmanuel Macron vizitează România la invitația președintelui Klaus Iohannis lansată în iunie, când cei doi s-au întâlnit la o reuniune a Consiliului European. Este o vizită fulger, întrucât în cursul serii președintele Franței și delegația care îl însoțește pleacă în Bulgaria.

Colega noastră Roxana Zamfirescu a avut două relatări în direct pentru unul dintre cele mai importante canale de televiziune din Franța despre vizita lui Emmanuel Macron la București

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Armata cumpără cele mai scumpe elicoptere din istoria sa

Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni