Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: În lume sunt două cazuri documentate de reinfecție cu coronavirus. Asta nu înseamnă că sunt singurele

7 septembrie 2020, 11:05

“La ora actuală se admite că sunt cel puțin șase variante ale acestui virus care circulă în diverse zone ale globului. Varianta L, care a plecat din Wuhan, este într-o regresie foarte puternică, aproape de dispariție. Au apărut alte variante, dintre care, la noi în Europa și în America de Nord funcționează variant G. Problema reinfecțiilor este discutată. Sunt două cazuri de reinfecții documentate. Asta nu înseamnă că sunt singurele. Este vorba despre așa-numitul bărbat de la Hong Kong, care a făcut o reinfecție la câteva luni de la prima infecție, cu o formă mai ușoară și despre bărbatul din Nevada, la care a doua infecție a fost mai gravă decât prima”, a precizat Emilian Popovici.

La începutul pandemiei, oamenii își puneau speranțe în creșterea temperaturilor odată cu venirea verii. Doar că peste vară, numărul a cazurilor crescut. La ce să ne așteptam în sezonul rece?

Emilian Popovici: “Numărul de cazuri a crescut în această perioadă de vreme caldă pentru că a crescut mobilitatea oamenilor. Niște studii au spus că la temperaturi de 37 de grade sau mai mari, virusul ar putea să prezinte o scădere a transmisibilității. Or, aceste temperaturi nu s-au produs. Faptul că ne-a fost nouă cald la 32-33 de grade nu este suficient ca să se întâmple ceea ce preconizau studiile. Aceleași studii precizează că sub temperatura de 10 grade, acest virus își crește activitatea. Practic, începând cu luna noiembrie, trebuie să ne așteptăm la o creștere a activității. Este o creștere naturală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite