Emilia Zamfira Grosoş, meşter popular în arta ţesutului, va primi titlul de Tezaur Uman Viu

Emilia Zamfira Grosoș
Emilia Zamfira Grosoș
30 iunie 2023, 16:48

Emilia Zamfira Grosoş, meşter popular în arta ţesutului, a creării costumului tradiţional codrenesc, a textilelor de interior şi a creării de podoabe, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Programului Tezaure Umane Vii.

Emilia Zamfira Grosoş devine astfel cel de-al treilea meşter popular sătmărean recompensat cu acest titlu, după Floare Finta, din Negreşti Oaş, care l-a primit în 2012, şi meşterul olar Istvanfi Gheza, din Vama, care a fost distins cu acest titlu în anul 2022.

„Emilia Zamfira Grosoş este născută şi trăieşte de o viaţă în satul Soconzel, comuna Socond, judeţul Satu Mare, o aşezare tipic codrenească, care încă mai păstrează cu fidelitate obiceiurile, riturile, tradiţiile şi meşteşugurile populare. A crescut şi a învăţat alături de bunica, mama, şi apoi de soacra ei, cum se obţin firele textile din cânepă şi cum se prelucrează lâna. Ucenicia şi-a început-o din fragedă pruncie, iar deja la 12 ani cunoştea toate tainele războiului de ţesut. Acesta are nenumărate accesorii care sunt folosite în funcţie de produsul dorit. Războiul de ţesut pe care-l are este moştenit din familie, fiind realizat de un vechi meşter din zonă. De-a lungul vieţii, meşteriţa a ţesut sute de obiecte care au putut fi admirate la târgurile de meşteri şi în expoziţii. Ea şi-a amenajat în casă o ‘odaie mândră’ specific codrenească şi aceasta reprezintă mândria familiei ei”, a precizat managerul CJCPCT Satu Mare în recomandarea scrisă trimisă pentru susţinerea dosarului.

Aceasta a mai fost distinsă de-a lungul timpului, primind inclusiv premiul „Luminătorii satului” din partea CJCPCT.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite