Embrionii își pot repara celulele dacă medicii declanșează procesul timpuriu

3 august 2017, 19:41

Cercetătorii de la Centrul de Terapie Embrionară din Oregon au încercat să remedieze o malformație cardiacă. Ei au reușit să repare o genă anormală din embrionul uman. Tehnica era folosită până acum în fertilizarea artificială. Dar, echipa condusă de Shukrat Mitalipov a descoperit că, dincolo de utilizarea ei pentru a preveni moștenirea unei boli de la părinți de către nou-născut, e posibilă și remedierea unor defecte deja apărute.

Chirurgia moleculară va permite accesarea unui anumit punct, a unei anumite gene. În acest caz se acționează asupra genei mutante şi se realizează o incizie în ADN – ul său.

ADN-ul este ca o coardă lungă şi, prin chirurgie moleculară,se taie zona unde apare mutaţia. Embrioanele, de obicei, răspund prin repararea zonei unde s-a făcut tăietura.

Experimentul a vizat o boală care afectează o persoană din 500: hipertrofia cardiomiopatică. Geneticienii au introdus în embrioni sănătoși atăt spermatozoizi de la un pacient căt și celule cu rol de foarfece moleculare. Acestea au decupat secvența de ADN defect.

Imediat după fertilizare are loc reparaţia: în timp ce embrionul se dezvoltă în mai multe celule, vechiul său ADN se repară. Acest proces are loc înainte de fertilizare. Teoretic, s-a deschis calea corectării defectelor embrionare.

Experimente similare realizate în China au arătat că șansele refacerii embrionare nu sunt totale, iar procesul a funcționat doar în 72% din  cazuri. Rata de reușită nu permite, pentru moment, folosirea chirurgiei moleculare în terapie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă