Embargoul UE asupra petrolului rusesc. Va face față Germania? Ungaria și Slovacia ar putea fi scutite

Foto: Alexander Popov/ Unsplash
Foto: Alexander Popov/ Unsplash
2 mai 2022, 14:27

Doi diplomaţi ai Uniunii Europene au declarat anterior că UE intenţionează să aplice un embargo asupra importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Miniştrii Energiei din UE vor discuta, luni, la Bruxelles propunerea de interzicere a petrolului.

„Am reuşit să ajungem într-o situaţie în care Germania poate face faţă unui embargo asupra petrolului. Acest lucru nu înseamnă că va fi fără consecinţe”, a precizat Habeck, în cadrul unei conferinţe.

Germania a redus în luna aprilie procentul petrolului provenit din Rusia la 25% din totalul importurilor de la 35% înainte de invazia Moscovei în Ucraina.

Habeck a mai subliniat că principala provocare a Germaniei este să găsească livrări alternative de petrol la o rafinărie din Schwedt operată de compania de stat rusă Rosneft, care aprovizionează regiunile din estul Germaniei, precum şi regiunea metropolitană Berlin.

Deficit de aprovizionare

Acele regiuni s-ar putea confrunta cu un deficit de aprovizionare în cazul unui embargo impus de UE, dacă Germania nu poate găsi importuri alternative de petrol până la sfârşitul anului, a mai precizat Habeck.

„Încă nu avem o soluţie în ceea ce priveşte rafinăria din Schwedt. Nu putem garanta că livrările vor fi continue. Cu siguranţă vor fi creşteri ale preţurilor şi vor exista unele întreruperi. Dar asta nu înseamnă că vom aluneca într-o criză a petrolului”, a mai spus el.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz, Joerg Kukies, a declarat pentru Financial Times că Germania a sprijinit embargoul planificat de UE asupra petrolului din Rusia, dar vrea să fie întârziat câteva luni pentru a găsi alternative de aprovizionare.

Kukies a mai afirmat că scopul este acela de a se asigura că rafinăria Schwedt are rezerve de petrol care nu provine din Rusia, fiind adus cu ajutorul cisternelor în portul Rostock, la Marea Baltică.

Pentru a permite acest lucru, portul Rostock ar trebui să fie adâncit şi conducta care îl leagă de Schwedt ar trebui modificată, a mai spus el.

Ungaria și Slovacia ar putea fi scutite

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria şi Slovacia de un embargo privind cumpărarea petrolului rusesc, având în vedere cât de dependente sunt cele două ţări de ţiţeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali ai Uniunii Europene, relatează Reuters.

Comisia Europeană va finaliza, cel mai probabil marţi, documentul referitor la următorul şi al şaselea pachet de sancţiuni impus de UE Rusiei în urma războiului său din Ucraina, care ar include interzicerea cumpărării petrolului rusesc, deoarece exporturile de petrol reprezintă o sursă majoră de venituri a Moscovei.

Ungaria, care este foarte dependentă de petrolul provenit din Rusia, a precizat în repetate rânduri că nu va adera la sancţiunile care vizează energia. Slovacia este, de asemenea, unul dintre statele membre UE cele mai dependente de combustibilii fosili proveniţi din Rusia.

Pentru a menţine unitatea blocului compus din 27 de state, Comisia ar putea oferi Slovaciei şi Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziţie”, a menţionat unul dintre oficiali.

Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol şi gaze din Rusia, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

„Poziţia maghiară cu privire la orice embargo care vizează petrolul şi gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim (n.r. Uniunea Europeană)”, a scris Kovacs într-un e-mail adresat Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite