Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat, luni, vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de compania americană Novavax, se arată într-un comunicat al EMA. Decizia a fost validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială.
'Cu cinci vaccinuri aprobate, UE are un portofoliu variat, bazat atât pe tehnologii noi, cum este mRNA, cât şi tehnologii clasice, cum este cea bazată pe proteine', a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.
We have now authorised the @Novavax vaccine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 20, 2021
With 5 approved vaccines, the EU has a varied portfolio, based both on novel technologies, such as mRNA, and classic ones, like Novavax, which is protein-based.
Vaccination, and boosters, are our best protection against COVID19.
Serul devine astfel cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19, după cele de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.
În UE, este recomandat doar persoanelor peste 18 ani. Nuvaxovid se administrează în două doze, la un interval de trei săptămâni. Conform studiilor, are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19.
Vaccinul de la Novavax utilizează o tehnologie considerată clasică, similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană.
Este un vaccin "sub-unitar" bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus. Conţine microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Compania Novavax a anunţat luni că va începe să trimită primele tranşe cu doze de vaccin în Uniunea Europeană în ianuarie 2022.