Elveţienii au votat, prin referendum, menţinerea taxei radio-TV. Este una dintre cele mai mari din Europa: 392 de euro pe an.

Elveţienii vor să plătească taxa radio-TV. Au fost chemaţi la referendum pentru această decizie şi peste 70 la sută dintre ei au spus: da, vrem să finanţăm în continuare, din banii noştri, mass media publice.

05 Martie 2018, 15:25 (actualizat 05 Martie 2018, 15:28) |

Taxa radio-TV plătită de elveţieni - Billag, cum îi spun ei - este una dintre cele mai mari din Europa: 392 de euro pe an. Un sprijin financiar vital pentru mass media publice. Reprezintă 75 la sută din buget. Fără aceşti bani, ar dispărea posturi de radio şi televiziune, singurele cu acoperire naţională şi singurele care îşi difuzează emisiunile în cele patru limbi oficiale din Elveţia: germana, franceza, italiana şi retoromana.

“Elveţia, în inima Europei, această ţară mică în care se vorbesc patru limbi şi sunt patru culturi regionale, este emblematică pentru problemele europene, în special în domeniul audiovizual”, spune Gilles Marchand, director-general al Radioteleviziunii Elveţiene.

Instituţii internaţionale cu sediul la Geneva s-au mobilizat pentru a-i convinge pe elveţieni de importanţa mass media publice.

„Să vezi o ţară ca Elveţia devenind singura ţară din Europa care nu are un serviciu de radio şi televiziune finanţat public cred că este un lucru foarte, foarte rău”, este de părere Noel Curran, director general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.

În urma referendumului, chiar dacă elveţienii au acceptat menţinerea taxei, guvernul federal promite că o va reduce de la 392 la 317 euro pe an. În schimb, va trebui plătită de toţi, chiar şi de cei care nu deţin un televizor sau radio.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI