Elveția a inaugurat una dintre cele mai puternice hidrocentrale din Europa

Elveţia a inaugurat o nouă hidrocentrală care poate stoca suficient curent electric necesar încărcării simultane a 400.000 de baterii. Instalaţia a costat 2,3 miliarde de dolari şi este una dintre cele mai puternice din Europa.

05 August 2022, 20:18 (actualizat 05 August 2022, 22:26) Știrile TVR |

Are 6 turbine amplasate la 600 de metri sub pământ între două dintre cele mai importante rezervoare. Acestea au o capacitate de 900 de MW. Când producția de energie electrică din surse alternativă ca vântul sau panourile fotovoltaice depășește consumul, hidrocentrala stochează surplusul prin pomparea apei în rezervorul superior.

Alain Sauthier: Este o centrală imensă. Puterea ei este comparabilă cu cea a unei centrale nucleare. Asta înseamnă că va avea o importanţă deosebită în reţeaua elveţiană de electricitate, în scurt timp.

Turbinele pot fi pornite în mai puţin de 5 minute.

Cu 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele sale corespunde debitului de vară al fluviului Ron prin Geneva.

ALAIN SAUTHIER: Nu este importantă doar pentru Elveţia, ci şi la nivel european, pentru că va contribui la stabilitatea reţelelor din Europa şi va garanta aprovizionarea pe continent, când alimentarea reţelelor va avea intermitenţe.

Fabric, care a fost construită în 14 ani, va fi deschisă oficial luna viitoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI