Elveția, restricții pentru români. Măsuri introduse pentru un an, cu posibilitatea de reînnoire

10 mai 2017, 17:57

Ministerul de Externe de la Bucureşti precizează că măsura vizează exclusiv eliberarea de noi permise de şedere de tip B, pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani.

Sunt exceptate permisele cu durata de şedere sub 1 an.

Măsura elveţienilor are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită.

Potrivit autorităţilor de la Berna, în ultimul an a fost depăşit pragul mediu stabilit pentru permisele alocate românilor şi bulgarilor.

Comisia Europeană și-a exprimat imediat după anunț regretul față de decizia guvernului elvețian, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Astăzi, Consiliul Federal a decis să invoce o clauză care permite limitarea cantitativă a liberei circulații a persoanelor cu privire la noile permise de ședere pentru cetățenii din Bulgaria și România”, a indicat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar. „Comisia regretă această decizie având în vedere tendința generală de scădere a numărului de solicitări de permise de ședere din partea cetățenilor europeni”, a adăugat el.

Libera circulație a muncitorilor între Elveția și Uniunea Europeană este reglementată printr-o serie de acorduri bilaterale, însă o așa-numită „clauză de salvgardare” permite Elveției să reintroducă, în mod unilateral, o limită cu privire la numărul de noi permise de ședere eliberate dacă numărul persoanelor care ajung în Elveția depășește un anumit nivel.

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016 — mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip ‘B’ pentru cetățenii români și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite