Eliminarea adresei din buletin, o propunere controversată. Ce spun polițiștii. Inițiativa liderilor USR-PLUS urmează să fie discutată în coaliția de guvernare

25 iunie 2021, 21:42

Propunerea de eliminare a adresei de domiciliu din noile cărți de identitate pe care românii le vor putea solicita din luna august are scopul de a simplifica anumite proceduri, ca de exemplu, participarea la vot, susțin liderii USR-PLUS.

Dan Barna, vicepremier: „A nu mai avea, cum e cazul multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate. De a desface această legătură cumva artificială, în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe cartea de identitate. (…) Asta ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mai firească”.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS: „În primul rând pentru că sunt foarte multe categorii de cetățeni defavorizați care nu au în proprietate o casă, o locuință și nu pot fi primiți de altcineva în locuință și nu-și pot face  buletin. Dacă nu ai buletin, nu poți să-ți înscrii copiii la școală, nu poți să te angajezi”.

Polițiștii consideră însă că lipsa adresei de domiciliu din actul de identitate le-ar îngreuna munca.

Marius Ionescu, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor: „Ştim cu toţii că a fost perioada cu pandemia, COVID-19. În condiţiile în care poliţistul trebuia în stradă să verifice, spre exemplu, pe cei care erau dintr-o anumită localitate, să nu părăsească localitatea, cum puteau să facă lucrul ăsta în condiţiile în care pe cartea de identitate nu exista domiciliul omului?”.

Cei pe care i-am întrebat ce cred despre această propunere au păreri împărțite.

În România e greu de pus în practică o astfel de idee, explică politologul Cristian Pîrvulescu.

Inițiativa liderilor USR-PLUS urmează să fie discutată în coaliția de guvernare pentru a stabili dacă poate fi aplicată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite