Elicoptere din Djibouti, reconfigurate la fabrica din Ghimbav. Unul dintre acestea îl va transporta pe preşedintele ţării

11 ianuarie 2019, 15:04

Contractul de revizie în valoare de aproximativ cinci milioane de euro s-a derulat pe parcursul a doi ani. Inginerii brașoveni au reconfigurat trei aparate și au făcut revizia generală pentru al patrulea elicopter. Două dintre aparate au fost reconfigurate pentru transportul trupelor, iar un elicopter rămâne utilitate sanitară. Cea mai minuțioasă transformare, la standarde VIP, a suferit-o aparatul pe care îl folosește președintele Republicii Djibouti.

Pentru recondiționare, elicopterele au fost parțial dezmembrate. La final, vor fi împachetate pentru transport și vor pleca săptămâna viitoare de la Ghimbav, pe platforme rutiere, către aeroportul din Otopeni. În Djibouti vor ajunge cu un avion cargo Antonov AN-124. O echipă tehnică de la Ghimbav şi un echipaj pentru zborul final de recepţie se vor deplasa în Djibouti.

Elicopterul bimotor din gama Dauphin fabricat în Franța încă din anii ’70 a fost exportat în multe țări ale lumii. Din 1979 și România a achiziționat aparate de acest tip, pentru zboruri speciale. Nicolae Ceaușescu a folosit în deplasările sale o variantă de elicopter Dauphin, chiar și în 22 decembrie 1989, cînd a fugit de pe sediul Comitetului Central. După 1990, astfel de aparate au intrat în dotarea serviciilor române de informații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Armata cumpără cele mai scumpe elicoptere din istoria sa

Japonia: Şapte dispăruţi după accidentul a două elicoptere militare