Eliberări în dosare celebre. După ce magistrații i-au pus în libertate pe D.Șova, C.Niță și R.Obreja, judecătorii au suspendat pedepsele pentru E.Udrea și A.Bica

20 decembrie 2018, 19:47

Primii condamnați celebri puși în libertate încă de noaptea trecută, în baza deciziilor fără precedent ale Înaltei Curți, sunt Rudel Obreja și fostul ministru PSD Dan Șova. Cei doi își ispășeau pedepsele la Penitenciarul Jilava. Fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și complicitate la luare de mită în dosarul Gala Bute.

Rudel Obreja, fost președinte al FRB: „Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloșie. 40 de judecători ai Secției Penale erau incompetenți și 5 ani oamenii ăștia nu au știut că activează într-o semilegalitate, într-o nelegalitate, de fapt”.

Și fostul ministru și senator Dan Şova consideră că a fost condamnat ilegal. Are de executat trei ani de închisoare pentru trafic de influență, după ce a fost acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.

Dan Șova, fost ministru și fost senator: „Judecătorul care a făcut diferența, care m-a trimis aici este exact cel care nu trebuia să fie în complet. A fost o experiență umilitoare pentru că am fost nevoit să vin în detenție pentru o faptă pe care nu am comis-o”.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, a fost și el pus în libertate până la rejudecarea apelului. În schimb, Alina Bica, condamnată tot la 4 ani de închisoare, dar aflată în arest în Costa Rica, mai are de așteptat până când va fi liberă. Judecătorii Înaltei Curți i-au suspendat până la apel pedeapsa care a dus la emiterea mandatului internațional. Iar acum, autoritățile române trebuie să traducă documentele noi și, prin Ministerul de Justiție, să le transmită în Costa Rica.

După ce Curtea Constituţională a constatat că alcătuirea completurilor de 5 judecători a fost ilegală, în jur de 20 de foști miniștri, foști parlamentari sau foști directori din companii de stat au deschis procese în care cer anularea condamnărilor și rejudecarea apelurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă