Elena Udrea și Alina Bica pot fi puse în libertate. Judecătorii Înaltei Curți le-au suspendat pedepsele. Iar acum urmează ca hotărârile să fie trimise în Costa Rica, acolo unde cele două se află în arest. Lor li se adaugă un adevărat val de eliberări de condamnați celebri, care a început noaptea trecută. Magistrații i-au pus în libertate pe Dan Șova, Constantin Niță, Rudel Obreja, dar și pe fostul șef al Fiscului, Șerban Pop. Înalta Curte a admis contestațiile în anulare făcute de aceștia, după decizia CCR privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători.
Primii condamnați celebri puși în libertate încă de noaptea trecută, în baza deciziilor fără precedent ale Înaltei Curți, sunt Rudel Obreja și fostul ministru PSD Dan Șova. Cei doi își ispășeau pedepsele la Penitenciarul Jilava. Fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și complicitate la luare de mită în dosarul Gala Bute.
Rudel Obreja, fost președinte al FRB: "Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloșie. 40 de judecători ai Secției Penale erau incompetenți și 5 ani oamenii ăștia nu au știut că activează într-o semilegalitate, într-o nelegalitate, de fapt".
Și fostul ministru și senator Dan Şova consideră că a fost condamnat ilegal. Are de executat trei ani de închisoare pentru trafic de influență, după ce a fost acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.
Dan Șova, fost ministru și fost senator: "Judecătorul care a făcut diferența, care m-a trimis aici este exact cel care nu trebuia să fie în complet. A fost o experiență umilitoare pentru că am fost nevoit să vin în detenție pentru o faptă pe care nu am comis-o".
Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, a fost și el pus în libertate până la rejudecarea apelului. În schimb, Alina Bica, condamnată tot la 4 ani de închisoare, dar aflată în arest în Costa Rica, mai are de așteptat până când va fi liberă. Judecătorii Înaltei Curți i-au suspendat până la apel pedeapsa care a dus la emiterea mandatului internațional. Iar acum, autoritățile române trebuie să traducă documentele noi și, prin Ministerul de Justiție, să le transmită în Costa Rica.
După ce Curtea Constituţională a constatat că alcătuirea completurilor de 5 judecători a fost ilegală, în jur de 20 de foști miniștri, foști parlamentari sau foști directori din companii de stat au deschis procese în care cer anularea condamnărilor și rejudecarea apelurilor.