Elevii navetiști, fără transport plătit. Soarta subvențiilor de stat pentru transportul elevilor este incertă

21 iulie 2019, 19:57

Ordonanța scoate transportul public județean din sfera serviciilor de utilitate publică. Acum este o activitate prestată în regim comercial, așa că nici statul, nici consiliile județene nu mai sunt obligate să subvenționeze prețul biletului pentru anumite categorii de persoane, inclusiv pentru elevii navetiști.

Guvernul nu vede unde este problema, dar opoziția și aleșii locali susțin contrariul.

„Transportul public local al elevilor în interiorul municipiilor nu este afectat. Transportul judeţean, nemaifiind serviciu public, nu va mai putea fi subvenţionat, adică nu va mai fi gratuit pentru elevi”, recunoaște primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Considerați principalii beneficiari ai noilor măsuri, transportatorii privați acuză consiliile județene că nu au subvenționat niciodată prețul biletului pentru elevi. Puținele primării care au făcut asta prin firme proprii au practicat prețuri de 3-5 ori mai mari decât cele din privat.

La liceele din Galați, 200 de elevi vin din comuna Vânători. Până acum, jumătate din costul transportului era asigurat de primărie, restul de Ministerul Educației.

Deși este în vigoare și reducerea de 50% a tarifului pentru transportul public local și intern, există temeri că noua ordonanță va sili elevii să plătească tariful maxim.

În ultimele date ale Ministerului Educaţiei figurau aproximativ 164.000 de elevi navetiști.

Reprezentanții societății civile se tem că, în lipsa unor clarificări legislative, actualul nivel al abandonului școlar, ajuns deja la aproape 27% în mediul rural, ar putea crește.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă