Elevii mai au de așteptat pentru decontarea transportului. Alocația forfetară, soluție pe termen scurt

Elevii mai au de așteptat pentru decontarea transportului
Elevii mai au de așteptat pentru decontarea transportului
7 octombrie 2022, 10:38

Acordarea gratuității pe transport ar putea fi aprobată din 2023, prin legea bugetului de stat. Până atunci, Executivul promite acordarea unei sume forfetare, dar abia din noiembrie.

”Soluția pe termen scurt, pe care am agreat-o cu Ministerul Eucației, până la momentul noii legi a bugetului de stat, când vom avea bani la buget,  va fi cea a sumei forfetare: 60 de lei pentru primii 3 kilometri și, ulterior, 6 lei pentru fiecare kilometru în plus – cu posibilitate de majorare până la sută la sută – asta după începutul lunii noiembrie. Acolo unde nu se rezolvă și unde sunt stații izolate, unde nu există rute de transport alocația forfetară ar putea fi folosită și pentru carburanți, 2-3 trei elevi se cuplează la un autoturism, cu familia, cu părinții și să-și deconteze carburantul. E un pas înainte, dar e o soluție pe termen scurt”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

În urma discuțiilor pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, le-a avut cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor, au fost agreate mai multe soluții pe termen scurt, care să ofere pachetul financiar necesar până la implementarea unui nou sistem integrat gestionat la nivel local, conform unui comunicat al premierului.

Astfel, Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora de la domiciliu la unitatea de învățământ, creșterile respective acoperind dinamica prețurilor practicate de operatorii de transport.

La inițiativa premierului, la nivelul Guvernului se va constitui un Comitet interinstituțional de lucru, pentru a genera o soluție pe termen mediu și lung, care să ofere o perspectivă stabilă și funcțională viitorului sistem de decontare a costurilor cu transportul școlar. Obiectivul principal este legat de garantarea dreptului fiecărui elev care solicită asigurarea transportului pentru a merge la școală.

Conform documentului citat, Guvernul va oferi toate fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri, în baza solicitărilor centralizate prin instituția de învățământ, în strânsă corelare cu autoritățile locale.

Discuțiile au vizat și noile legi ale educației, iar reprezentanții elevilor au transmis că au toată deschiderea pentru a susține cu argumente propunerile de îmbunătățire a funcționăriii sistemului de învățământ, pe care le-au transmis deja către ministerul Educației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite