Elevii cu deficiențe de auz vor avea manuale adaptate nevoilor acestora

După scandalul de la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj, când o îngrijitoare a bătut o elevă pentru că nu a înțeles ce-i spunea fata în limbajul semnelor, lucrurile se schimbă în bine. Elevii cu deficiențe de auz vor avea manuale adaptate nevoilor acestora.

12 Iulie 2018, 08:27 (actualizat 12 Iulie 2018, 08:52) Știrile TVR |
Manuale pentru deficientii de auz
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Romania, legea prevede ca persoanele cu deficiențe de auz să beneficieze de servicii de interpretare de calitate.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. În școlile pentru deficienți de auz, puțini profesori cunosc bine limbajul semnelor, cât despre personalul nedidactic nici nu poate fi vorba.

Dacă ar cunoaște acest tip de comunicare, s-ar evita incidente ca cel de la Cluj.

„Ministerul Educației Naționale alături de editura Didactică și Pedagocică în parteneriat cu Ascoiația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico- Gestual vor adapta aceste manuale pe parte digitală și pe parte digital interactivă inclusiv persoanelor cu deficiențele de auz” - Maria Nistor directorul Editurii Didactice și Pedagocice.

Și profesorii trebuie să știe limbajul mimico-gestual. La nivelul țîrii, 55 de mii de angajați vor fi instruiți cum să interacționeze cu acești copii.

„Noi am început și cu interpretarea la TVR Cluj care a fost în premieră, a fost multă muncă dar rezultatele se văd. Pe lângă manuale vom traduce și educație juridică pentru adolescenți. Domnul judecător Cristi Danileț merge să predea la copii auzitori, dar surzii au apelat la noi și o să traducem pentru surzi ca să ia și ei la cunoștință” - Rodica Bogdan expert în limbaj mimico -gestual ANIALMG.

În acest moment, în țara noastră, nu sunt interpreți instruiți care să predea la nivel de universități.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI