Elevii care vor avea media sub 5, la Evaluarea Naţională, vor merge la clasele profesionale. Decizia Ministerului Educaţiei i-a luat pe nepregătite pe părinţi

30 mai 2019, 20:30

Aproape 6000 de locuri din clasele de liceu vor dispărea de anul acesta, odată cu modificările făcute de către Ministerul Educației.

Potrivit noilor reglementări, inspectoratele școlare vor fi obligate să taie din clasele de liceu pentru a le transforma în școli profesionale. Părinții și elevii care vor da examenul în scurt timp sunt surprinși de modificările anunțate.

Sindicaliștii din Educație spun că schimbarea va crește rata abnandonului școlar.

Nu poţi schimbă regulile jocului, în timpul jocului. Noi avem judeţe sărace unde nu mai există agenţi economici. Nu vor fi clase profesionale viabile, nu vor fi clase de profesională căutate de elevi”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că măsura a fost necesară pentru ca elevii care iau note sub 5 să nu mai fie admiși la liceu.

Noi am început din noiembrie să discutăm cu inspectoratele şcolare, din păcate unii nu ne-au luat în serios solicitarea. Această încercare ne duce, zic eu, către cei care nu au abilităţi teoretice, ci mai multe abilităţi practice să înveţe o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

Asociațiile de părinți spun că măsură este bună, dar prea rapid impusă, iar școlile și profesorii sunt nepregătiți.

Sindicaliștii cer ministerului modificarea ordinului. În caz contrar, aceștia amenință cu proteste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite