Elevi ucraineni, la şcoală în România. Părinţii pot afla pe protectieucraina.gov.ro cum îşi pot înscrie copiii la cursuri

22 ianuarie 2023, 18:17

Veronica are 9 ani şi este din Dnipro. Trăieşte în România, dar învaţă la o şcoală din Odesa, online.

Veronica stă la Bucureşti de aproape un an şi jumătate, dinainte de a începe războiul. La izbucnirea conflictului, şi ea şi părinţii ei au înţeles că sunt norocoşi.

Mikhailo a renunţat la slujba de marinar şi şi-a chemat la Bucureşti soţia cu cei doi copii de 12 şi 3 ani, care se refugiaseră în Polonia.

Din peste 107 mii de cetăţeni din Ucraina care au ales să se refugieze în ţara noastră din calea războiului, peste 47 de mii sunt minori, arată datele centralizate la guvern.

Doar patru mii dintre copiii ucraineni merg însă la şcoală sau la grădiniţă în România, majoritatea în calitate de audienţi, potrivit cifrelor de la Ministerul Educaţiei.

Pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni să aibă parte de carte, inspectoratele şcolare din 17 judeţe organizează pentru ei cursuri de iniţiere în limba română, pe lângă cele oferite de ONG-uri.

În judeţele Botoşani, Caraş-Severin, Maramureş, Satu-Mare, Suceava şi Timiş se predă limba ucraineană maternă şi se predau discipline în limba ucraineană.

Autorităţile au un program cu UNICEF şi ONG-uri prin care vor să-i identifice cu nume şi adrese pe toţi minorii ucraineni aflaţi în România, pentru a-i ajuta.

Refugiaţii pot afla de pe site-ul oficial protectieucraina.gov.ro, cum îşi pot înscrie copiii la şcoală, cum se pot angaja, cum pot accesa serviciile de sănătate şi alte informaţii esenţiale pentru integrare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite