Elevi și studenți români din diaspora, în tabăra ARC de acasă

21 august 2022, 09:14

1.250 de români, elevi și studenți au petrecut cinci săptămâni pe pământ natal, grație programului de Tabere ARC . Profesori și voluntari le-au oferit momente de neuitat în ateliere de limbă română, geografie, istorie, cultură și civilizație românească. Ediția din acest an s-a încheiat sâmbătă cu o ceremonie.

Atmosfera medievală de la Cetatea Neamțului a fost completată cu muzică și dansuri de epocă.

Paricipanții la tabără și-au făcut prieteni din alte țări și au reușit să comunice în limba română.

Ioana Vițelaru, președinte Asociația Românilor din Cehia: Venim din Cehia. Suntem bucuroși să auzim muzică noastră românească și să ne facem, prieteni români.

Luminița Orha, participantă din Germania: Suntem cu un grup de 12 copii din Munchen de la școală de română. Pentru noi a fost prima dată aici, a fost emotionant, iar copiilor le a plăcut foarte mult.

Anul viitor, autoritățile române speră să aducă în tabăra din România peste 5000 de copii și tineri din diaspora.

Janina Mirela Sitaru secretar de stat MAE: Voi, copii, sunteți ambasadorii culturii românești acolo unde locuiți și ca oricărui ambasador vă dăm un mandat simbolic ca să susțineți țara.

Despre ce au făcut tinerii în tabăra ARC, vor afla și părinții tinerilor, dintr-o emisiune difuzată de TVR Internațional.

Mihaela Crăciun – coordonator cu atribuții de Director TVR Internațional: Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, împărtășim cu românii din toată lumea aceste momente la TVR Internațional.

Taberele ARC le permit tinerilor vorbitori de limba română din diaspora să-și dezvolte abilitățile de comunicare. Prin intermediul lor se face și o promovare a imaginii României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite