Elevi din Jilava, percheziționați în timpul orei. Poliția spune că a fost vorba despre verificări privind armele albe. Ministerul Educației a aflat din spațiul public despre eveniment

31 octombrie 2022, 12:23

Mai mulți părinți de la Școala Generală Nr. 1 din Jilava, Ilfov, au reclamat că polițiștii au descins la școală, în timpul orei, pentru a-i percheziționa pe elevi. Mai exact, polițiștii voiau să vadă dacă elevii au asupra lor arme.  IPJ Ilfov a  transmis că a fost vorba despre verificări, nu despre percheziții.

O parte dintre părinți spun că polițiștii au avut un comportament nepotrivit și dur.

Mi-a povestit copilul imediat după ce au fost controlați colegii lui, mi-a zis că au năvălit în clasă mai mulți polițiști. Doi dintre ei s-au dus în spate, i-au controlat pe doi dintre colegii lui. Mi-a zis că s-a speriat foarte tare.

Nu există școală în care să nu fie astfel de amenințări sau astfel de elevi. Justitificare plus-minus. Dacă era mai calmă acțiunea era binevenită. La intrări, nu la ore de curs, pentru că asta a fost cea mai mare dificultate, că a fost la cursuri, putea fi la pauză.

Poliția a precizat că, la nivelul acestei unități de învățământ, au fost înregistrate mai multe evenimente produse cu violență în anul școlar 2021- 2022, a transmis IPJ Ilfov.

Potrivit unor surse judiciare, în unitatea școlară nr 1 din localitatea Jilava, de la începutul anului până acum, s-au întocmit 3 dosare penale pentru amenințări și violență și un al patrulea este în desfășurare.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă diverse filmulețe cu amenințări și violențe care au loc în unitatea școlară.

Între școală și poliție a fost încheiat un protocol de colaborare la începutul lunii octombrie.

Anne Marie Ciolcă, purtător de cuvânt IPJ Ilfov: În data de 6 octombrie, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară au participat la o ședință comună la sediul acestei școli, în cadrul ședinței au fost discutate, în principal, aspecte ce vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale. De asemenea, s-a luat în discuție aspectul ca unitatea de învățământ, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură, prin care agenții de pază să poată controla ghiozdanele elevilor, în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în școală.

Cosmin Andreica, preşedinte Sindicatul Poliţiştilor Europol: Au fost întâmpinați de directoarea școlii, tot directoarea le-a indicat care sunt clasele pe care le consideră dumneaei șI cadrele didactice problematice. Chiar într-una sau în două clase doamna director îi introduce, cadrele didacice știau că o să vină polițiști, pentru că această activitate a avut în timpul orelor de curs, tocmai pentru a fi toți elevii în clase.

Directoarea școlii nu a vrut să discute cu presa.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: Nu a ştiut, nu a fost avertizată înainte, nu a fost anunţată (n.r. doamna directoare). Eu nu pot să ştiu dacă o astfel de acţiune, dacă este anunţată mai are vreo eficienţă. Prin urmare, doamna directoare n-a minţit, a fost anunţată în momentul controlului şi a însoţit echipajele de poliţie în şcoli. (Imaginile le-aţi văzut?) Da, am văzut imaginile şi e de discutat asupra atitudinii poliţiştilor faţă de elevi. În ceea ce priveşte felul în care a acţionat şcoala sau inspectoratul şcolar, din punctul meu de vedere avem a le reproşa la acest moment modul de comunicare, pentru că la Ministerul Educaţiei, şi aţi întrebat mai devreme când şi cum am aflat, am aflat din spaţiul public.

“Atât în cursul serii de ieri, 30.10.2022, cât și în cursul zilei de astăzi, Ministerului Educației i s-au semnalat articole apărute în presă cu privire la percheziția efectuată de polițiști în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Jilava.

Mai exact, conform IPJ Ilfov, poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Măgurele, au desfăşurat o activitate specifică preventivă privind portul şi folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învăţământ. În urma acestei acțiuni, mai mulți părinți au reclamat comportamentul pe care polițiștii l-au avut față de elevi.

În urma celor semnalate, Ministerul Educației a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții MAI.  Fiind conștienți de rolul acțiunilor preventive și de importanța intervențiilor poliției pentru asigurarea sănătății și a integrității elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar, considerăm esențial ca toți elevii să fie tratați cu blândețe și cu tact pedagogic.

Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”, precizează Ministerul Educației.

În urma anchetei interne, IPJ Ilfov a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu cu privire la posibila infracțiune de abuz în serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite