Elena Udrea a cerut prescrierea faptelor în dosarul finanţării campaniei prezidențiale din 2009. Instanța se va pronunța pe 16 martie

Elena Udrea
Elena Udrea
16 februarie 2023, 11:03

Concret, avocaţii au cerut ca Elena Udrea să beneficieze şi ea de deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Udrea nu a fost prezentă în sala de judecată, însă a intrat în direct prin videoconferinţă din închisoare şi a anunţat că este de acord cu cererea avocaţilor săi. Udrea execută la Penitenciarul Târgşor o condamnare de şase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Şi ceilalţi inculpaţi din dosar au solicitat încetarea procesului penal, cu excepţia Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, care a cerut continuarea judecăţii.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut suspendarea procesului până când Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa cu privire la întrebările formulate de două instanţe în legătură cu aplicarea deciziilor CCR privind prescripţia, însă judecătorii au respins cererea.

Instanţa a anunţat că va da o decizie definitivă în acest caz pe 16 martie.

_________________

Fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de detenție, iar fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la 8 ani de închisoare.

Avocații celor două au cerut încetarea procesului ca urmare a prescrierii faptelor.

Totodată, apărătorii cer să nu se aplice măsura confiscării speciale deoarece, conform jurisprudenței CEDO, atunci când lipsește o hotărâre prin care să se stabilească vinovăția sau nevinovăția unei persoane nu se poate aplica confiscarea specială.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA. 

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă