Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Sentința este definitivă

7 aprilie 2022, 14:17

Elena Udrea a plecat din ţară exact în ziua în care Instanţa Supremă a condamnat-o la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului a ieşit din România la ora 11.00, prin Vama Giurgiu. Dată în urmărire generală, Elena Udrea a fost prinsă aproape de punctul de trecerea a frontierei Kulata, dintre Bulgariea cu Grecia. În ţară, poliţiştii au încercat fără succes să o găsească pe Udrea. Un echipaj de poliţie a mers la casa din Corbeanca a fostului ministru al Turismului.

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”. Contestația a fost făcută după o decizie a Curții Constituționale care a declarat nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Şi fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja va ajunge la închisoare pentru 5 ani, iar Tudor Breazu pentru 3. Ceilalţi inculpaţi, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Măria Topoliceanu şi Dragoş Marius Botoroagă au rămas cu pedepse cu suspendare.

Elena Udrea a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Dosarul instrumentat de DNA a pornit de la o anchetă a Gazetei Sporturilor.

În 2018, când Instanţa Supremă a decis condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute, Elena Udrea era în Costa Rica, unde avea statut de refugiat politic. A fost încarcerată acolo pentru câteva luni, însă, în decembrie 2018, de Crăciun, după ce ICCJ a suspendat executarea pedepsei în cazul său, Udrea a fost eliberată. Ea s-a întors apoi în România, împreună cu fetiţa pe care a născut-o în Costa Rica.

Gala Bute nu este singurul dosar al fostului ministru al Turismului. Elena Udrea aşteaptă decizia definitivă şi într-un dosar în care a fost condamnată la închisoare, împreună cu fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru nereguli privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Curtea de Apel a condamat-o în acest caz pe Udrea la 8 ani de închisoare.

ACTUALIZARE Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria și dusă la Poliția de Frontieră Petrici.

ACTUALIZARE Elena Udrea a părăsit teritoriul României, în cursul acestei dimineți, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive, anunță Poliția Capitalei, într-un comunicat.

ACTUALIZARE Elena Udrea a fost dată în urmărire națională, apoi în urmărire generală, după ce n-a fost găsită acasă. Informația a fost deja publicată de Poliția Română, la categoria „persoane urmărite”.

(w380) Elena Udre

ACTUALIZARE Poliția nu a găsit-o acasă pe Elena Udrea, la domiciliul acesteia din Corbeanca.

ACTUALIZARE Poliția a ajuns la domiciliul Elenei Udrea.

(w380) Poliția a

ACTUALIZARE Mandatele Înaltei Curți au ajuns la Poliție.

––––––––––––––––––––––––––––-

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

A existat şi o opinie separată în complet, în sensul admiterii contestaţiilor depuse de inculpaţi şi DNA.

La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul „Gala Bute” a fost dată de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă