Elena Udrea și Alina Bica au făcut recurs. Cele două sunt în arest, în Costa Rica

5 octombrie 2018, 16:36

Autorităţile de la Bucureşti au două luni la dispozitie să rezolve procedura de extrădare a Elenei Udrea şi Alinei Bica din Costa Rica.

În acest timp, ele vor sta în arest preventiv.

Elena Udrea şi Alina Bica au solicitat statutul de refugiat, statut pe care însă nu l-au primit până acum.

Avocatul Elenei Udrea în România, Veronel Rădulescu: ‘Au calea de atac a recursului faţă de decizia judecătorilor din Costa Rica care a fost luată ieri, recurs care a fost şi declarat deja, din câte cunosc eu, şi urmează ca în zilele următoare să fie judecat. Procedura de extrădare este complexă. În perioada următoare, statul român trebuie să trimită întreaga documentaţie care stă la baza cererii de extrădare. Tot în cadrul acestei proceduri, vor fi formulate apărări de către avocatul Elenei Udrea din Costa Rica. Vor fi invocate aspecte privind statutul de refugiat pe care l-a obţinut în Costa Rica, privind starea ei de proaspătă mămică şi că trebuie să crească un copil care are cetăţenia costaricană. Apărări privitoare la procedurile judiciare care s-au desfăşurat în România şi în baza cărora a fost condamnată, proceduri prin care i s-au încălcat drepturi fundamentale, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare. Cererea de arestare preventivă a avut la bază un mandat internaţional de arestare. Fondul cererii de extrăd  are nu se putea judeca ieri. Ieri s-a judecat doar forma în care va fi prezentată instanţei pentru judecarea cererii de extrădare‘.

Avocatul Elenei Udrea crede că nici în cazul Alinei Bica autoritățile române nu vor avea șanse mari să o aducă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa. Chiar dacă pentru ea ar putea trimite documentele în timp util.

La aproape patru luni de când au fost date în urmărire internațională, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv, miercuri, în Costa Rica, pentru două luni. Elena Udrea era la o cafenea când au venit polițiștii Interpol. Alina Bica a fost prinsă câteva ore mai târziu, în același cartier din San Jose, capitala statului Costa Rica.

Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată în vară la 6 ani de detenție cu executare pentru corupție în dosarul „Gala Bute”, iar fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a primit 4 ani de detenție pentru favorizarea infractorului în dosarul Tender-Videanu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite