Electrocasnicele au de astăzi etichete energetice noi

1 martie 2021, 19:42

În unele hipermarketuri din București au apărut noile etichete energetice. Sunt obligatorii pentru modelele de ultimă generație de frigidere, congelatoare, mașini de spălat și televizoare.

Noua grilă de clasificare este de la A la G: A se folosește pentru produsele cu cel mai mic consum energetic, iar G pentru cele mai puțin eficiente.

Spre deosebire de cele vechi, noile etichete de eficiență energetică au un cod QR. Cu ajutorul telefonului vom putea scana acest cod și vom avea acces la fișa tehnică a produsului.

Modelele mai vechi vor putea fi vândute cu etichete neschimbate, dar numai până la finalului anului.

După noua grilă, un frigider econom, de ultimă generație, care înainte era încadrat în clasa A+++ , poate fi acum în clasa C. Sunt criterii noi de clasificare ce țin cont, printre altele, de consumul anual de kilowați al produsului.

Autoritățile europene au considerat că vechiul sistem de clasificare, valabil din 1994, este depășit. Așa că au impus noi reguli.

Majoritatea produselor vândute în ultimii ani erau doar în clasa energetică A.

Cele mari consumatoare de energie, din clase inferioare precum D, nu mai aveau căutare sau nu se mai fabricau și țineau grila ocupată.

Din septembrie, noile etichete de eficiență energetică vor deveni obligatorii și pentru sursele de lumină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite