Electricitate stocată sub formă de aer comprimat, instalaţie inovatoare în Israel

27 decembrie 2021, 14:03

Regiunea sudică a Israelului nu este deloc primitoare. Este un teren stâncos și nisipos unde soarele te toropește. Cu alte cuvinte sunt condiții optime pentru un parc fotovoltaic. Energia produsă aici acoperă consumul de peste zi din aproape toată țara. Noaptea însă, e nevoie de producția clasică, bazată pe combustibilii fosili. Nu departe de Marea Roșie se află însă în faza de testare o instalație capabilă să folosească energia solară și noaptea.

„Este prima instalaţie din lume care se bazează pe apă şi aer. Electricitatea este stocată sub formă de aer comprimat care la rândul său este stocat în containere subterane”, spune Or YOGEV, fondatorul companiei.

Spre deosebire de platformele supraterane care functioneaya cu aer comprimat și care se întind pe suprafețe impresionante, acest produs, un container realiyat din oțel și tratat la interior cu un polimer special poate fi amplasat exact lângă sursă de energie, iar costurile sunt semnificativ mai mici.

„Bateriile au mai multe dezavantaje. Materialele sunt toxice, deci nu le poţi aruncă la voia întâmplării. Au o viaţă scurtă legată de ciclurile de încărcare, între 3000 şi 6000 care în ani ar fi între 5 şi 10”, spune Gideon FRIEDMAN, ministerul israelian al energiei.

Baterria aeriană realiyata de Augwind are un randament de stocare a energiei electrice de 80 la sută. Mai puțin decât bateriile convenționale. Avantajul e că aceasta nu se degradează în timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite