Egiptul economiseşte energia pentru a putea creşte exportul de gaz în Europa şi a-şi spori încasările valutare

Egiptul va restrânge iluminatul stradal, de asemenea pe cel al stadioanelor şi în instituţiile publice, precum şi folosirea aerului condiţionat în centrele comerciale, printre alte măsuri menite să diminueze consumul de electricitate astfel încât să crească volumul de gaz natural disponibil pentru export către Europa, relatează agenţia EFE.

11 August 2022, 21:36 (actualizat 11 August 2022, 21:48) Știrile TVR |
Cairo

Potrivit declaraţiilor acordate acestei agenţii de presă de mai mulţi analişti, decizia în acest sens aprobată joi de guvernul preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi este rezultatul ''disperării'' de a atrage valută şi a ''stabiliza finanţele'' Egiptului.

Planul de raţionalizare a energiei obligă toate instituţiile statului să-şi diminueze cheltuielile cu energia electrică şi impune diminuarea iluminării străzilor şi a pieţelor, acolo unde această măsură nu afectează siguranţa publică.

De asemenea, centrele comerciale nu vor avea dreptul să stabilească temperatura aerului condiţionat sub 25 de grade Celsius şi magazinele vor trebui să-şi ilumineze mai puţin faţadele.

Unităţilor sportive au primit consemnul de a-şi desfăşura activităţile pe cât posibil în timpul zilei, iar dacă este totuşi nevoie de aprinderea instalaţiilor de iluminat acestea să fie stinse imediat ce se încheie evenimentul sportiv.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor fi respectate într-o ţară unde, aşa cum se observă în fiecare noapte în capitala Cairo, risipa de energie electrică este un obicei.

Deşi departe de Ucraina, Egiptul este totuşi afectat semnificativ de războiul din această ţară atacată de Rusia, importând anterior cantităţi notabile de produse alimentare din ambele ţări. De asemenea, conjunctura economică globală a intensificat presiunile inflaţioniste, lira egipteană devalorizându-se cu 20% începând din luna martie.

Guvernul de la Cairo negociază de mai multe luni cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un acord pentru a-şi refinanţa datoria externă.

Aşadar, creşterea exporturilor de gaze ar fi binevenită în acest context în care Uniunea Europeană are la rândul ei mare nevoie de aceste gaze, după ce Rusia şi-a redus livrările ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse în urma agresiunii împotriva Ucrainei.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI