Egipt: Un raport Amnesty International denunță condițiile din închisori, la 10 ani de la Primăvara Arabă

Amnesty International denunţă, într-un raport publicat luni, condiţiile din închisorile egiptene la 10 ani de la Primăvara Arabă, notează dpa. Mii de persoane continuă să fie încarcerate timp de luni sau ani, adesea în condiţii inumane, în închisori supraaglomerate, arată raportul.

25 Ianuarie 2021, 10:34 (actualizat 25 Ianuarie 2021, 10:38) |
Egipt, închisoare

Potrivit documentului, deţinuţii primesc hrană nesănătoasă, sunt ţinuţi în celule întunecoase, prost sau deloc ventilate, în condiţii sanitare improprii, cu acces limitat la apă şi toalete.

Starea precară de sănătate le poate provoca deţinuţilor suferinţe nenecesare şi, în unele cazuri, chiar moartea, susţine Amnesty.

Contactele cu rudele le sunt mult reduse sau refuzate total deţinuţilor, şi nu există o strategie uniformă în ce priveşte combaterea coronavirusului în închisori.

În raport, Amnesty International documentează cazurile a 67 de persoane, zece dintre ele decedate în detenţie şi două la scurt timp după eliberare în 2019 sau 2020.

Cercetarea, realizată în cea mai mare parte între lunile februarie-noiembrie 2020, s-a axat pe situaţia din 16 închisori.

Amnesty are dovezi că autorităţile penitenciare 'îi iau la ţintă pe deţinuţii critici faţă de guvern şi le refuză hrană adecvată sau vizite familiale', a afirmat Markus Beeko, secretarul general al filialei din Germania.

ONU estimează la 110.000 numărul celor aflaţi în închisorile din Egipt.

Guvernul a respins relatările despre tortură şi condiţii precare în detenţie. Site-ul guvernamental de ştiri Al-Ahram s-a referit la ceea ce a numit 'zvonuri negative'.

Săptămâna trecută, Ministerul de Interne a dat publicităţii o înregistrare video din cunoscuta închisoare Torah de la Cairo, ce arată deţinuţi trataţi la cele mai recente standarde medicale sau citând, pictând şi gătind.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI