Egipt: 20 ani de la descoperirea celui mai vechi sarcofag intact, în apropierea piramidelor de la Gizeh

Sarcofag
Sarcofag
16 iunie 2022, 09:48

Arheologii au afirmat că au descoperit cel mai vechi sarcofag intact din lume, ”vârsta” lui fiind de 4500 de ani, din perioada domniei lui Khufu (Keops). Mormântul aparţine lui Neso-Sert, supraveghetor al lucrătorilor din zona piramidelor, şi demonstrează că în acea perioadă exista în Egipt un avansat sistem administrativ, potrivit www.diariodeleon.es.

Mormântul, care s-a păstrat într-o stare foarte bună, constă dintr-o cameră funerară săpată în rocă, similară celei găsite în piramida regelui Keops, cel care a ridicat cea mai mare parte a celebrelor piramide din Gizeh. În mormânt au fost descoperite diferite obiecte din lut, bijuterii şi un sarcofag de piatră închis etanş, ceea ce indică faptul că mormântul nu a fost profanat. Sarcofagul din piatră de calcar, având lungimea de doi metri şi lăţimea de unul, se afla îngropat la circa 2 km sud-est de Sfinxul de pe platoul de la Gizeh.

În locul ”tradiţionalei” mumii, arheologii egipteni au descoperit un schelet, momentul deschiderii sarcofagului a fost transmis în direct de canalul de televiziune american National Geographic, în septembrie 2002, cel care a finanţat proiectul. Aproximativ 120 de morminte au fost descoperite în jurul piramidelor lui Keops, Kefren şi Mikerinos, dar niciunul din ele cu sarcofagul intact, potrivit www.namibian.com.na.

Cea mai veche dintre piramide, Marea Piramidă din Giza a fost construită în timpul domniei celei de-a patra dinastii a Egiptului Antic, între 2550 şi 2560 î.Hr, ceea ce o face veche de aproximativ 4.500 de ani. A doua piramidă care a fost construită, Piramida lui Khafre, a fost finalizată în 2570 î.Hr., iar ultima piramidă construită a fost cea din Menkaure între 2510 şi 2500 î.Hr.

Multe dintre mormintele şi cimitirele de la Complexul Giza au fost adăugate după construirea piramidelor, chiar şi în timpul dinastiei a V-a şi a VI-a (c. 2500 – 2180 î.Hr.).

Piramidele din Giza au fost construite ca morminte regale pentru trei faraoni din dinastia a IV-a a Egiptului (care a durat între 2575-2465 î.Hr.). Cea mai nordică şi cea mai veche piramidă a fost construită pentru Khufu, care a fost al doilea rege al acestei dinastii de conducători.

Piramida de mijloc a fost construită pentru Khafre, unul dintre fiii lui Khufu şi al patrulea rege al acestei dinastii. În cele din urmă, cea mai sudică şi ultima piramidă a fost construită de fiul şi succesorul lui Khafre, Menkaure.

În jurul acestor trei piramide principale se află o serie de piramide subsidiare mai mici aparţinând diferitelor femei regale, inclusiv mama lui Khufu, Hetepheres, şi soţia sa Henutsen, precum şi Khentkaus, fiica lui Menkaure, potrivit www.pyramid-of-giza.com/giza-necropolis.

Astăzi Complexul Giza este unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume. Ca recunoaştere a importanţei lor pentru istorie, în 1979 au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Arheologii continuă să studieze piramidele, iar proiectul în curs de desfăşurare este Proiectul de cartografiere al platoului Giza, prin excavarea satului muncitoresc în care au locuit constructorii piramidelor. Există, de asemenea, planuri în derulare de a moderniza piramidele complexului Giza de către Ministerul Turismului din Egipt pentru a face site-ul mai accesibil şi pentru a promova turismul în Egipt.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite