Șeful unei mari companii de asigurări din China, condamnat la închisoare pe viață pentru mită

Wang Bin fostul președinte al unuia dintre cei mai mari asigurători de viață din China
Wang Bin fostul președinte al unuia dintre cei mai mari asigurători de viață din China
14 septembrie 2023, 14:48

Wang, în vârstă de 64 de ani, a primit o pedeapsă cu moartea, cu suspendare pentru doi ani, la sfârșitul căreia va executa o pedeapsă pe viață fără posibilitate de comutare sau eliberare condiționată, potrivit unei hotărâri publicate marți de o instanță intermediară din orașul Jinan, în provincia Shandong din estul Chinei.

El a fost găsit vinovat că a luat mită în valoare de aproximativ 325 de milioane de yuani (44,6 milioane de dolari) și că a ascuns depozite de peste 56,4 milioane de yuani (7,8 milioane de dolari), potrivit deciziei instanței. Mita ar fi fost luată între 1997 și 2021, când a condus o serie de instituții financiare de stat, inclusiv China Life Insurance, China’s Bank of Communications și China Taiping Insurance. Banii obținuți ilicit ar fi fost ascunși în conturi bancare din Hong Kong, se arată în hotărâre.

„Suma de mită acceptată de Wang Bin a fost deosebit de mare, circumstanțele infracțiunii au fost deosebit de grave și impactul social a fost deosebit de rău”, se arată în hotărâre.

Wang Bin este cel mai recent director executiv care a fost prins în represiunea anticorupție a președintelui Xi Jinping asupra sectorului financiar de 56 de trilioane de dolari al țării. Sentința a venit la mai bine de un an după ce Wang, care era și cel mai înalt oficial al Partidului Comunist la China Life, a fost investigat de cea mai importantă agenție anti-corupție a partidului.

El a fost unul dintre cele peste zece nume mari vizate de epurarea Beijingului. Lista îi mai include, de asemenea, pe Li Xiaopeng, fostul președinte al conglomeratului financiar China Everbright Group, și pe Liu Liange, fostul președinte al Bank of China, al patrulea mare creditor al țării.

Bao Fan, un bancher de investiții vedetă, a dispărut în februarie și se crede că a fost prins de rețea.

Analiştii au spus că represiunea asupra industriei financiare, care a survenit la câteva luni după ce Xi şi-a asigurat un al treilea mandat istoric în octombrie 2022, a avut ca scop în principal consolidarea puterii sale. Ei cred că Xi trebuie să centralizeze controlul asupra industriei financiare în expansiune pentru a face față problemelor economice din ce în ce mai adânci ale Chinei și pentru a se pregăti pentru un potențial „război financiar” cu Statele Unite.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

China cumpără masiv aur și petrol și pune Occidentul pe gânduri

The Economist: Planul economic hazardat al lui Xi Jinping care va înfuria lumea