Șeful Statului Major al Apărării, în vizită în Bulgaria. Discuție despre operaţionalizarea cât mai rapidă a grupurilor de luptă NATO și despre necesitatea unui număr mai mare de exerciții

Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a fost până astăzi într-o vizită la Sofia, prilej cu care a evaluat cu omologul său bulgar, Emil Eftimov, situaţia regională de securitate.

10 Mai 2022, 16:04 (actualizat 10 Mai 2022, 16:17) Știrile TVR |
General locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Agenda discuţiilor a cuprins evaluarea situaţiei regionale de securitate, având ca punct central ameninţările la adresa stabilităţii europene şi euro-atlantice cauzate de războiul Federaţiei Ruse în Ucraina şi acţiunile întreprinse în context aliat pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupurilor de Luptă NATO din România şi Bulgaria", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul discuţiilor pe tema măsurilor de consolidare a apărării celor două state, Petrescu şi Eftimov au evidenţiat modul de executare a misiunilor de creştere a vigilenţei aeriene şi dislocarea unor forţe şi capabilităţi aliate de apărare în regiunea Mării Negre.

Oficialii militari au discutat şi despre includerea în planul cooperării bilaterale a unui număr crescut de exerciţii, precum şi aspecte privind administrarea ansamblurilor monumentale ale eroilor români şi bulgari.

"Între armatele celor două ţări sunt stabilite excelente relaţii de cooperare care s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, atât în planul instruirii comune a forţelor, cât şi în cel al colaborării eşaloanelor de conducere ale instituţiilor naţionale ale apărării. În vederea întăririi posturii aliate de descurajare şi apărare, am propus omologului bulgar acţiuni de echilibrare a componentelor defensive în cadrul Prezenţei Avansate a NATO în zona Flancului estic care vor conduce atât la realizarea unor capabilităţi credibile în regiune, cât la oportunităţi de instruire complexă, în format aliat şi întrunit", a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit comunicatului MApN.

Pe baza experienţei instituţionale a Armatei României, şeful Statului Major a prezentat dinamica realizării şi operaţionalizării pe teritoriul naţional a structurilor aliate de nivel brigadă, divizie şi corp.

Generalul Petrescu a avut şi o întrevedere cu ministrul adjunct al Apărării Naţionale din Bulgaria, Yordan Bozhi, a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Sofia şi s-a întâlnit cu personalul militar român dislocat în cadrul NATO Force Integration Unit.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI