Șeful Statului Major al Apărării, în vizită în Bulgaria. Discuție despre operaţionalizarea cât mai rapidă a grupurilor de luptă NATO și despre necesitatea unui număr mai mare de exerciții

General locotenent Daniel Petrescu șeful Statului Major al Apărării
General locotenent Daniel Petrescu șeful Statului Major al Apărării
10 mai 2022, 16:04

„Agenda discuţiilor a cuprins evaluarea situaţiei regionale de securitate, având ca punct central ameninţările la adresa stabilităţii europene şi euro-atlantice cauzate de războiul Federaţiei Ruse în Ucraina şi acţiunile întreprinse în context aliat pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupurilor de Luptă NATO din România şi Bulgaria”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul discuţiilor pe tema măsurilor de consolidare a apărării celor două state, Petrescu şi Eftimov au evidenţiat modul de executare a misiunilor de creştere a vigilenţei aeriene şi dislocarea unor forţe şi capabilităţi aliate de apărare în regiunea Mării Negre.

Oficialii militari au discutat şi despre includerea în planul cooperării bilaterale a unui număr crescut de exerciţii, precum şi aspecte privind administrarea ansamblurilor monumentale ale eroilor români şi bulgari.

„Între armatele celor două ţări sunt stabilite excelente relaţii de cooperare care s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, atât în planul instruirii comune a forţelor, cât şi în cel al colaborării eşaloanelor de conducere ale instituţiilor naţionale ale apărării. În vederea întăririi posturii aliate de descurajare şi apărare, am propus omologului bulgar acţiuni de echilibrare a componentelor defensive în cadrul Prezenţei Avansate a NATO în zona Flancului estic care vor conduce atât la realizarea unor capabilităţi credibile în regiune, cât la oportunităţi de instruire complexă, în format aliat şi întrunit”, a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit comunicatului MApN.

Pe baza experienţei instituţionale a Armatei României, şeful Statului Major a prezentat dinamica realizării şi operaţionalizării pe teritoriul naţional a structurilor aliate de nivel brigadă, divizie şi corp.

Generalul Petrescu a avut şi o întrevedere cu ministrul adjunct al Apărării Naţionale din Bulgaria, Yordan Bozhi, a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Sofia şi s-a întâlnit cu personalul militar român dislocat în cadrul NATO Force Integration Unit.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa