Șeful Energoatom: Rusia a riscat să provoace o catastrofă nucleară, după ce a lansat atacuri în care toate centralele nucleare ale Ucrainei au fost deconectate de la rețeaua electrică, pentru prima dată în 40 de ani

Zaporojie
Zaporojie
24 noiembrie 2022, 16:29

Potrivit Reuters, Petro Kotin, șeful companiei de energie nucleară Energoatom, a declarat că centrala nucleară din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, care nu mai era din funcțiune din septembrie, a fost, de asemenea, deconectată de la rețea miercuri și a devenit dependentă de generatoarele de rezervă diesel.

Kotin a anunțat că uzina Zaporojie, care a fost ocupată de forțele ruse  la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu nouă luni, a fost reconectată la rețea până joi dimineață și că generatoarele de rezervă au fost oprite.

„Există un pericol real ca o catastrofă nucleară  să fie cauzată de bombardamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră și balistice rusești și e un risc uriaș de deteriorare a centralelor nucleare. Rusia trebuie să răspundă pentru această crimă rușinoasă, a declarat șeful Energoatom.

Oficialii ucraineni au declarat miercuri că trei centrale nucleare de pe teritoriul deținut de forțele ucrainene au fost oprite după ultimul val de atacuri  cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene.

CITIȚI ȘI:

Directorul AIEA: Nu putem continua să „ne bazăm pe noroc” pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 274 | Rusia și Ucraina fac azi un schimb de prizonieri. Orașe întregi din Ucraina au rămas în beznă și frig. Zelenski: Rușii comit crime împotriva umanității

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite