EXCLUSIV | Șeful Aviației Militare: Primii piloți de F-35, în 2030. România ar trebui să semneze contractul anul acesta

Armata Română ar putea avea primii piloți de F-35 în pregătire, în SUA, peste 7 ani, însă numai dacă actualele planuri se respectă. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Știrile TVR de generalul Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene. Analiștii avertizează însă că, pentru a se putea întâmpla asta, contractul în valoare de multe miliarde de dolari cu Lockheed Martin ar trebui semnat anul acesta.

17 Mai 2023, 19:51 (actualizat 17 Mai 2023, 20:18) Știrile TVR |

Șeful Forțelor Aeriene Române spune că, dacă se respectă calendarul din acest moment, în mai puțin de un deceniu, am putea vedea primele F-35 cu cocardă tricoloră.

General Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene: Primele aeronave F-35 românești ar trebui să zboare, cu piloți români, pentru pregătire în 2030. În America! Pregătirea piloților, pregătirea personalului tehnic să înceapă și mai devreme și nu numai în America.

Forțele Aeriene Române vor să cumpere varianta F-35 A, varianta fără aterizare pe verticală a multirolului american. Acesta este cel mai modern aparat de vânătoare. De fapt, o platforma cu senzori de ultima generație, invizibilă pentru radare.

Deocamdată, șefii aviației nu vor să spună câte avioane vor fi contractate și deci nu putem estima costurile.

De exemplu, Polonia a contractat în urmă cu câțiva ani 32 de aparate F-35 A și plătește pentru întregul pachet 4,6 miliarde de dolari.

General Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene: Dacă vorbim despre numere, evident că nu vă pot da un număr, dar undeva tot la trei escadrile ne ducem.

Analiștii militari susțin că, pentru a avea primii piloți de F-35 în 2030, România ar trebui să semneze contractul anul acesta. Procedura nu este tocmai simplă, pentru astfel de achiziții find necesară și aprobarea Congresului american.

De asemenea, operarea, nu doar cumpărarea unui astfel de avion, este foarte costisitoare, avertizează generalul în rezervă Victor Strîmbeanu, fost pilot de vânătoare și fost director la Cartierul General al NATO.

General în rezervă Victor Strimbeanu: "Această capabilitate ar aduce România în rândul ţărilor care contează că generator de securitate. Ar fi un "game changer". Mă tem că România va achiziţiona această capabilitate atunci când aliaţii, ca şi cu F-16, se vor pregăti să le scoată din exploatare. Într-o ţară în care vorbeşti de tăieri de pensii, de îngheţări de salarii, de blocări de angajări, să faci o promisiune pe un timp aşa de scurt, 7 ani, adică să ai o asemenea capabilitate în 2030... daţi-mi voie să fiu realist."

În prezent, armata română se bazează pe 17 avioane F-16, însă a mai cumpărat din Norvegia 32 de astfel de aparate aflate în uz, cu resurse pentru încă 10 ani. Toate cele 3 escadrile de F-16 ar trebui să fie operaționale în următorii 3 ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI